Gemeente Breda

Aantrekkingskracht Breda neemt toe: vastgoedmarkt in de lift

Dankzij de economische ontwikkelingen is de neergaande lijn van de afgelopen jaren in de Bredase Vastgoedmarkt veranderd in een stevig opgaande lijn.

Breda is zowel voor bewoners als voor (internationale) bedrijven een aantrekkelijke stad. Deze aantrekkingskracht vertaalt zich in een grotere vraag naar woningen en commercieel vastgoed. Ook wist Breda haar positie op het terrein van detailhandel en toerisme te versterken. Dat blijkt uit de Vastgoedmarktmonitor 2007.

Woningen

De woningmarkt in Breda blijft krap. Deze landelijke tendens is in Breda nog sterker dan elders. De huizenprijzen liggen boven het landelijke gemiddelde en stijgen bovengemiddeld. De tijd dat huizen te koop staan neemt af, terwijl landelijk de looptijd na een daling in 2006 juist weer stijgt. De gemiddelde koopprijs van een woning in Breda steeg dat jaar met 7% tot 245.000,- Breda hoort daarmee tot de koplopers van de grote steden. Met het oplopen van de huizenprijzen daalt de verkooptijd van woningen. De gemiddelde verkooptijd van een woning bedroeg in 2006 gemiddeld 62 dagen.

Winkels

Ook de winkelvastgoedmarkt laat duidelijke tekenen van krapte zien. Ondanks een forse uitbreiding van het winkelvastgoed in Breda, is de leegstand flink gedaald. Breda manifesteert zich steeds meer als complete winkelstad, waarbij de uitbreidingen op de woonboulevard een belangrijke aanvulling blijken te zijn op het winkelaanbod in de historische binnenstad. Breda heeft van de grote steden in Nederland het grootste aantal m2 winkelvloeroppervlak per 1.000 inwoners.

Kantoren

De Bredase kantorenmarkt is ruim te noemen maar trekt voorzichtig aan. Het aanbod daalt en de huurprijzen stijgen. De opname is na het topjaar 2005 gedaald, maar nog wel behoorlijk te noemen. In het eerste kwartaal van 2007 is het aanbod gestegen en lijkt de opname uit te komen op een vergelijkbaar niveau van 2006.

Bedrijfsruimte

Na de kantorenmarkt is medio 2005 het herstel van de bedrijfsruimtemarkt ingezet. In 2006 heeft dit herstel zich krachtig voortgezet. Op de bedrijfsruimtemarkt is sprake van een recordopname; de opname van bedrijfsruimte is het afgelopen jaar verdubbeld. Tegelijkertijd nam zowel aanbod als leegstand af. Ook het in vergelijking met andere grote steden hoge huurprijsniveau van bedrijfsruimten in Breda toont aan dat de bedrijfsruimtemarkt zich positief ontwikkelt. Door het versnelde uitgiftetempo van bedrijfsruimte dreigt een tekort te ontstaan aan courant marktaanbod. Het merendeel van het aanbod bestaat uit panden ouder dan tien jaar.

Bedrijventerrein

Het enige segment dat het afgelopen jaar weinig beweging liet zien is de uitgifte van bedrijventerreinen. Terwijl landelijk de uitgifte van bedrijventerreinen al een aantal jaren aantrekt, bereikte de uitgifte in Breda in 2005 een dieptepunt. In 2006 is sprake van een licht herstel, de uitgifte is echter nog aanzienlijk lager dan in de jaren 1999/2000. Niet zozeer de achterblijvende vraag is hiervan de oorzaak, maar eerder het ontbreken van voldoende aanbod aan bedrijventerrein. Er zijn weinig keuzemogelijkheden voor nieuwe vestigingskandidaten.

Doel van de Bredase vastgoedmarktmonitor is het beknopt in kaart brengen van de huidige en toekomstige ontwikkelingen op de Bredase vastgoedmarkt en deze ontwikkelingen te plaatsen tegen de achtergrond van een aantal relevante landelijke trends. De Vastgoedmarktmonitor moet daarmee ook bouwstenen aanreiken voor het eigen gemeentelijk vastgoedbeleid.

Breda, 5 december 2007

Zie ook:

Vastgoedmarktmonitor 2007 Samenvatting Vastgoedmarktmonitor 2007