Waterschap Velt en Vecht


Ommen en waterschap Velt en Vecht ondertekenen Afvalwaterakkoord

PERSBERICHT- 05-12-2007

Wethouder Lagas van de gemeente Ommen en dijkgraaf Wolthuis van waterschap Velt en Vecht hebben vandaag het `Afvalwaterakkoord Ommen-Noord 2007' ondertekend. In deze intentieverklaring staan maatregelen die de gemeente in Ommen-Noord heeft gedaan en nog gaat doen om de afvoer van vervuild water bij extreme regenval op het oppervlaktewater te reduceren.

Overstorten terugbrengen
Door het verder afkoppelen van het regenwater wil Ommen uiterlijk in 2012 de vuiluitworp via overstorten terugbrengen tot 20% van wat wettelijk is toegestaan. Hiermee loopt Ommen vooruit op de te verwachten strengere milieueisen ten aanzien van rioolstelsels. Waterschap Velt en Vecht draagt hier de komende jaren ongeveer 1 miljoen euro aan bij.

Rioolstelsel in Ommen-Noord aangepast
De afgelopen periode heeft de gemeente het bestaande gemengde rioolstelsel in Ommen-Noord aangepast. In dit soort rioolstelsels wordt zowel het vuile afvalwater van woningen en bedrijven als het schone regenwater opgevangen. Als bij extreme regenval het rioolstelsel het aangeboden water niet kan opslaan/bergen dan mag dit op het oppervlaktewater geloost worden. Door de genomen maatregelen zal er:

* minder vaak en minder vuil water in het oppervlaktewater terechtkomen;

* minder kans op verdroging zijn door infiltratie van regenwater in de grond;

* minder kans zijn op wateroverlast op straat;
* minder water op de zuivering worden aangeboden, waardoor het zuiveringsresultaat verbeterd

Nieuwbouwwijk Alteveer afgekoppeld
In het afvalwaterakkoord staan naast de genomen maatregelen om de basisinspanning voor het eind van het jaar te bereiken, ook maatregelen die hierop vooruitlopen. Wethouder Lagas: 'Ommen staat bekend om haar natuurschoon en een belangrijk onderdeel hiervan is het water. De afgelopen jaren is bij nieuwe projecten al rekening gehouden met het milieu. Zo zijn op diverse plaatsen in de nieuwbouwwijk Alteveer infiltratievoorzieningen aangelegd en is het regenwater afgekoppeld. Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met de afkoppeling van diverse projecten. De ondertekening van dit convenant is een voortvloeisel van de ambitie van de gemeente Ommen om vooruit te lopen op wettelijke richtlijnen. Voor een groene gemeente als Ommen is dat een logische zaak. Ik ben dan ook verheugd dat het waterschap ons hierbij ondersteunt.'

Ommen gaat verder met afkoppelen
De komende jaren gaat Ommen verder met de afkoppeling in Ommen Noord. Ook in de te renoveren gebieden van De Drieslag en het centrum en in delen van Ommen-Zuid zal het hemelwater waar mogelijk worden afgekoppeld. Uiteindelijk moet dit leiden tot een reductie van maximaal 20 % van de vereiste basisinspanning. Dijkgraaf Wolthuis van Velt en Vecht: 'Ik ben blij dat we dit akkoord met elkaar hebben gesloten. In Ommen wordt straks ruimschoots voldaan aan de wettelijke normen. Samen zetten we een flinke stap en zorgen we voor schoner water in Ommen en omgeving.'