College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

C B G M E B Zwangerschapspreventie programma voor Revlimid
De Europese Commissie heeft op 14 juni 2007 een in de hele Europese Unie geldige vergunning voor het in de handel brengen van Revlimid verleend aan de firma Celgene Europe Limited. Revlimid wordt in december op de Nederlandse markt gebracht. Het product bevat het actieve bestanddeel lenalidomide, dat chemisch verwant is aan thalidomide (Softenon). De CHMP heeft aan de registratie een aantal voorwaarden gesteld waar de registratiehouder aan moet voldoen. Gezien het potentiële teratogene effect van lenalidomide is een van deze voorwaarden het nationaal implementeren van een zwangerschapspreventie programma, waarvan de belangrijkste elementen Europees zijn vastgelegd en mede tot stand zijn gekomen door gesprekken met patiëntengroepen en Softenon slachtoffers op Europees niveau. In Nederland zal de nadruk liggen op voorlichting en instructie van de beroepsgroepen en de patiënt.

Revlimid kreeg op 12 december 2003 de status van `weesgeneesmiddel'. Revlimid is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met multipel myeloom (ziekte van Kahler) die eerder minimaal één andere behandeling hebben gehad. Het gebruik is eenmaal daags oraal, op dag 1 t/m 21 van cycli van 28 dagen. Revlimid wordt op een aantal dagen van een cyclus gecombineerd met dexamethason oraal. Het werkingsmechanisme van lenalidomide omvat anti-neoplastische, anti-angiogene, proerytropoëtische en immuunmodulerende eigenschappen.

Lenalidomide dient niet tijdens de zwangerschap gebruikt te worden vanwege het mogelijk teratogene effect bij de mens. Om patiënten te helpen voorkomen dat er mogelijk een foetus wordt blootgesteld aan lenalidomide zal de houder van de vergunning voor het in de handel brengen een informatiepakket leveren aan mogelijke voorschrijvers (haematologen en oncologen), bestaande uit een informatiekit en checklisten voor professionele zorgverleners, informatiebrochures voor patiënten, patiëntenkaarten, en de samenvatting van de productkenmerken (Summary of Product Characteristics, SPC). Een samenvatting van deze informatie zal worden verzonden aan alle huisartsen en apotheken. In het informatiepakket worden de waarschuwingen over de potentiële teratogeniciteit van lenalidomide opnieuw benadrukt, en worden artsen geïnstrueerd om advies te geven over contraceptie vóór aanvang van de behandeling en begeleiding te geven met betrekking tot de noodzaak van zwangerschapstesten. De arts dient de volledige informatie voor de patiënt over het potentiële teratogene risico en de strenge maatregelen ter voorkoming van zwangerschap te geven aan vrouwen die zwanger kunnen worden en, indien van toepassing, aan mannelijke patiënten.

Dit informatiepakket is onderdeel van een zwangerschapspreventie programma (Pregnancy Prevention Program, PPP) dat de houder van de vergunning voor het in de handel brengen in iedere lidstaat heeft geïmplementeerd. De details van het PPP zijn afgestemd met de nationale bevoegde autoriteiten in elke lidstaat en worden geïnstalleerd voordat het product op de markt wordt gebracht. In Nederland heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en diverse koepelorganisaties toegezien op de inhoud van dit Verwijderd: 26-11-2007 preventie programma. 10:59 Alle patiënten dienen te voldoen aan de voorwaarden van het Verwijderd: H:\Data\Desktop zwangerschapspreventie programma, tenzij er betrouwbaar bewijs is dat de patiënt folder\Comments Celgene revlimid art.doc C:\Documents and Settings\Karenb.CBG\Local Laatste bewerking: 26-11-2007 11:09 Settings\Temporary Internet Files\Artikel PW
Revlimid_final.doc
Auteur: Petra Piepers 1 van 2 pagina('s)

C B G M E B niet zwanger kan worden. Zo dienen vrouwen die zwanger kunnen worden vanaf 4 weken vóór aanvang van de behandeling, gedurende de behandeling en tot 4 weken na de behandeling met lenalidomide, en zelfs bij onderbreking van de dosering, een effectieve anticonceptiemethode toepassen, tenzij de patiënt zich verplicht tot volledige en voortdurende onthouding, waarbij deze verplichting maandelijks bevestigd moet worden. Wat onder effectieve anticonceptiemethoden wordt verstaan, staat nader gedefinieerd in de SPC.
Aangezien er geen klinische gegevens voorhanden zijn over de aanwezigheid van lenalidomide in het sperma van mannelijke patiënten die lenalidomide gebruiken dienen mannelijke patiënten die lenalidomide innemen, condooms te gebruiken als hun partner zwanger kan worden en zelf geen contraceptie toepast.

De exacte details van het zwangerschapspreventieprogramma staan in Annex 2 van de beschikking van de Commissie beschreven, welke te vinden is op de website van de Europese Commissie
(http://ec.europa.eu/enterprise/pharmaceuticals/register/newproc.htm) en in het Europees Openbaar Beoordelingsrapport (EPAR), welke te vinden is op de website van de EMEA
(http://www.emea.europa.eu/humandocs/Humans/EPAR/revlimid/revlimid.htm). In deze documentatie is ook de SPC te vinden.

In Nederland wordt de rol van de houder van de vergunning beperkt tot het leveren van een adequaat, uitgebreid informatiepakket en heeft de houder van de vergunning de verplichting om eventuele zwangerschappen tijdens de behandeling met Revlimid direct aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen te melden. In het zwangerschapspreventieprogramma ligt de nadruk op het informeren en voorlichten van de patiënt door de beroepsgroepen. Dit is in lijn met wat op Europees niveau is afgesproken met de patiëntengroepen en Softenon slachtoffers. Het zwangerschapspreventie programma is hiermee in overeenstemming met de in Nederland geldende Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (de WGBO). Conform deze wet en het preventieprogramma dient de arts de status van de patiënt goed te documenteren, alsmede de patiënt adequaat voor te lichten en dit te verklaren op de patiëntenkaart. De arts dient deze kaart tezamen met de instemmingsverklaring van de patiënt en de overige gevraagde informatie, zoals uitslagen van zwangerschapstesten en welke methode van contraceptie wordt toegepast, bij de status te bewaren.

Verwijderd: 26-11-2007 Verwijderd: H:\Data\Desktop folder\Comments Celgene revlimid art.doc C:\Documents and Settings\Karenb.CBG\Local Laatste bewerking: 5-12-2007 11:21 Settings\Temporary Internet Files\Artikel PW
Revlimid_final.doc
Auteur: Petra PiepersPetra Piepers 2 van 2 pagina('s)