Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

05-12-2007

Biobrandstoffen en biodiversiteit - Op naar een duurzame ontwikkeling van bio-energie?
De discussie over de voor- en nadelen van biobrandstoffen is zeer actueel. Dagelijks zijn er berichten over grootschalige productie van biomassa voor energie: de tegenvallende bijdrage aan de reductie van broeikasgassen, of de bedreiging voor voedselvoorziening en natuur. De Global Change Commissie van de KNAW en het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht organiseren op 12 december een symposium waarin een aantal gerenommeerde onderzoekers en beleidsmakers de biobrandstofproductie bespreekt in het licht van duurzaamheid.

Mevrouw ir. A.M. Burger, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal namens minister Verburg spreken over haar visie op biobrandstoffen en bio-energie. Verder zijn er bijdragen van onder meer Helias Udo de Haes (Centrum voor Milieuwetenschappen, Leiden) over de gevolgen van de oliepalmproductie, van Steven de Bie (Shell International, Amsterdam), en van Rudy Rabbinge (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) over bio-energie en landgebruik.

* Het volledige programma vindt u hier in pdf

Een forumdiscussie sluit het dagprogramma af. Daarin komen vragen aan de orde als:

* Wegen de voordelen van het gebruik van biobrandstoffen (de beperking van broeikasgassen) op tegen de mogelijke negatieve effecten op biodiversiteit en voedselvoorziening?
* Op welke schaalgrootte kan biomassaproductie voor energie duurzaam zijn?

* In hoeverre kunnen marktwerking en subsidiebeleid van invloed zijn op de productie van biomassa?

* Wat hebben de zogenaamde tweedegeneratie-biobrandstoffen (uit niet- voedselgewassen) voor op de huidige biobrandstoffen, bijvoorbeeld wat betreft het gebruik van landbouwgrond?

Locatie en tijd
woensdag 12 december van 10.30 tot ongeveer 17.00 uur KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

U kunt zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier.