Ondernemende kunstenaars versterken zelfvertrouwen van risicogroepen
05/12/2007 10:45
Kunstenaars & Co
Tijdens de slotconferentie op 4 december over de Nederlandse EQUAL-projecten (geopend door staatssecretaris Aboutaleb), is KunstWerk(t) van Kunstenaars? gekozen als een van de vijf beste projecten uit 120 andere projecten. In dit project werkten kunstenaars twee jaar lang met analfabete migranten, mensen met een verstandelijke beperking, gedetineerden en risicojongeren, om de toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groepen te verbeteren. Daarnaast stimuleerde KunstWerk(t) kunstenaars om buiten de gebaande paden te ondernemen. Het project maakt deel uit van het ESF-EQUAL-programma, een internationaal programma van de Europese Unie dat is gericht op het creëren van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt. Kunstenaars? is een landelijk werkende organisatie die kunstenaars helpt bij het verwerven van economische zelfstandigheid, en werkt aan marktontwikkeling voor kunstenaars.
Voor het eerste wetenschappelijk bewezen
Kunstenaars? heeft het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam opdracht gegeven om de effectiviteit van kunstenaars op terreinen buiten de kunst te onderzoeken. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat het werken met kunstenaars heel effectief is voor zowel de inburgering van analfabete migranten als voor de vaardigheden van de verstandelijk gehandicapte deelnemers. Een van de succesvolle uitkomsten van het project is de gunning van een inburgeringstraject door de gemeente Amsterdam aan de twee kunstenaars die in het project Zin in Taal werkten met analfabete immigranten.
Achtergronden van het project
Kunstenaars? voerde KunstWerk(t) uit in partnerschap met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Vilans, ROC Aventus in Apeldoorn, Stichting Philadelphia Zorg, de Penitentiaire Inrichtingen Ter Peel en Maashegge, FourstaR Reïntegratie Service, Stichting Accu, Stichting Alice en Stichting Parels voor de Zwijnen. In internationaal verband werkten drie Europese partners met een vergelijkbare aanpak.
De vier Nederlandse deelprojecten
'Zin in Taal' - Migranten spelenderwijs aan het werk
Migranten zijn verplicht om een alfabetiseringscursus te volgen. Kunstenaars Brit Vreenegoor en Esmeralda Detmers ontwikkelden het programma 'Zin in Taal', waarin werkvormen uit de theaterwereld centraal staan bij de taalontwikkeling.
"Ridderikhof"- Spelend leren werken voor gehandicapten
Een groep van verstandelijke, psychiatrische en/of lichamelijke beperkten neemt deel aan een dagbestedingproject in restaurant Ridderikhoff in Hoorn waar zij eenvoudige horecawerkzaamheden uitvoeren. Kunstenaar Septimia Kuhlmann verzorgde voor deze groep een programma met theatrale werkvormen dat versterkend werkte voor de algemene vaardigheden die voor het werken in een restaurant nodig zijn.
'Bajesbrommen' - Gedetineerden leren zich uiten
Kunstenaars Jos Zandvliet en Tommie Freke van Stichting Accu zetten muziekworkshops op binnen de gevangenismuren. Ze werkten met allerlei groepen gedetineerden, veelal met psychische en sociale problemen. Door samen te zingen, muziek te maken en op te treden werkten de gedetineerden aan een positief zelfbeeld en aan spanningsvermindering.
'Leve Ik' - Jongeren maken theater van hun leven
In dit project ging het om jongeren met psychosociale problemen, zonder werk of opleiding. Hun leven werd vormgegeven in de theaterproductie 'Leve ik', ontwikkeld en geregisseerd door theatermaker Saskia Huybrechtse. Reïntegratiebureau FourstaR, dat als taak had deze jongeren te begeleiden naar een opleiding of een baan, verzorgde daarnaast een sport- en begeleidingsprogramma.
http://www.kunstenaarsenco.nl