Gemeente Tiel


Inwoners krijgen cadeau

Afgelopen vrijdag, 30 november, hebben alle inwoners een cadeau ontvangen van Waterschap Rivierenland. In de Tielse stadsgracht is namelijk een fontein geplaatst ter hoogte van het Kalverbos. Deze fontein heeft het waterschap cadeau gegeven aan alle inwoners om hen te bedanken voor hun geduld en medewerking tijdens de baggerwerkzaamheden aan de stadsgracht en Plantage. Afgelopen vrijdag hebben Dijkgraaf Kok en burgemeester De Vreeze de fontein in werking gezet. Hiermee is een omvangrijke klus afgerond.

De afgelopen jaren hebben het waterschap en de gemeente Tiel samengewerkt om de stadsgracht en de Plantage te ontdoen van vervuilde bagger. De beide bestuurders kijken hier tevreden op terug. Het was een omvangrijke klus, maar Tiel heeft weer schone stadswateren. De baggerklus heeft dieper, helderder en schoner water opgeleverd. Dit is, behalve voor een goede doorstroming van het water, ook gunstig voor de natuur. Planten, vissen en watervogels kunnen beter leven in het schone water.

De aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog maakte de baggerklus complex. De Bombox, afgedekte ramen en afgesloten straten zijn allemaal veiligheidsmaatregelen geweest om de bewoners te beschermen. Er zijn in totaal 500 grote en kleine explosieven gevonden.

Er is, naast 17.000 kuub vervuilde bagger en munitie, nog veel meer gevonden. Zo zijn er 400 kuub oud ijzer en 150 fietsen opgevist en is de stadsgracht 15 pistolen armer. Ook zijn er parkeermeters, mobiele telefoons, horloges, bankpasjes, een permissie voor de golfbaan, koeienschedels en twee mensenschedels gevonden.

Laatst bijgewerkt: 04 december 2007