Introductie energielabel geeft verkeerde prikkel
HEERHUGOWAARD, 20071205 -- Het energielabel dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is bij verkoop en verhuur van woningen schiet zijn doel voorbij en geeft een verkeerde prikkel. Dat stelt Jeroen Stoop, directeur van www.makelaarsland.nl. Nu al blijkt dat het energielabel geen enkele rol speelt bij de keuze van mensen voor een bepaald huis, zo wijst het contact dat Makelaarsland heeft met huizenkopers uit. Tegelijkertijd stelt de makelaarsorganisatie vast dat mensen wel degelijk willen investeren in een energiezuinig huis als daar een positieve financiële prikkel tegenover staat. Denk hierbij aan renteloze overheidsleningen of korting op de overdrachtsbelasting.Makelaarsland zegt het idee van de energielabels op zichzelf 'niet verkeerd' te vinden. "Maar", zegt Stoop, "het is een veel te beperkte maatregel om de milieu-ambities van Minister Cramer te bewerkstelligen. Het beoogde doel, namelijk een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot, zal hiermee niet worden bereikt." Volgens Stoop is het energielabel bovendien gericht op een te kleine doelgroep. "Verkopers en verhuurders gaan geen duizenden euro's spenderen aan energiezuinige maatregelen om zo hun huis wat beter op de markt te kunnen zetten. De geïnvesteerde kosten worden immers nooit 1-op-1 terugverdiend. Bovendien bereik je slechts een klein deel van de huishoudens. Het duurt jaren voordat alle huizen in Nederland een keer verkocht of verhuurd zijn en dus van een energielabel zijn voorzien", aldus Stoop.
Stimulerende maatregelen voor alle woningeigenaren
Volgens de makelaarsorganisatie zou Cramer het kabinet moeten voorstellen maatregelen te nemen die alle huiseigenaren stimuleren in plaats van hoop te vestigen op een zelfregulerend systeem van verplichte energielabels bij verkoop en verhuur van woningen. "Ik ben ervan overtuigd dat een oplossing, waarbij bijvoorbeeld een renteloze lening vanuit de overheid wordt verstrekt ten behoeve van het nemen van energiebesparende maatregelen, veel meer effect heeft. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en dat maakt het mogelijk om een deel van de lening gedurende de terugverdienperiode af te lossen."
Specifiek voor kopers ziet Stoop meer soulaas in een korting op de overdrachtsbelasting. "Door kopers de mogelijkheid te bieden om een deel van de overdrachtsbelasting te kunnen terugverdienen door het nemen van energiebesparende maatregelen wordt de stimulans wel heel erg groot. Als we in het achterhoofd houden dat de overdrachtsbelasting jaren geleden 'tijdelijk' met 1% verhoogd is tot 6%, dan zou het voor de hand liggen dat procentpunt nu terug te geven om zo de benodigde aanpassingen te kunnen bekostigen."
Stoop heeft zijn stelling deze week kenbaar gemaakt in brief aan zowel minister Cramer van VROM als minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.
Makelaarsland B.V.