Gemeente Epe


Drie scenario's ontwikkeld voor landbouwontwikkelingsgebied (LOG)

Het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) bij Vaassen is door de provincie Gelderland bestemd voor de intensieve veehouderij. Dit gebied in de gemeenten Apeldoorn en Epe moet zorgvuldig ingevuld worden. Vandaar dat vele partijen betrokken zijn en meedenken over het opstellen van het ontwikkelingsplan voor het gebied. Graag leggen we u uit wat de stand van zaken is.

Alle betrokkenen bij het LOG hebben nu samen op basis van landschap, natuur, culturele identiteit, ontsluiting en gebiedswensen drie scenario's bepaald voor de inrichting van het gebied. Hieruit blijkt dat alle partijen het LOG niet zo maar tot stand willen laten komen, maar dat men wil nadenken en de juiste keuzes wil maken. Het LOG ligt aan de oostzijde van de A50, tussen de A50 en de grens met de gemeente Voorst. In totaal is het gebied ca. 500 ha. groot.

Scenario's
De drie scenario's voor de inrichting van het LOG zijn als volgt:


- alle nieuwkomende bedrijven spreiden over het gebied, waarbij de landschappelijke waarden zoveel mogelijk intact worden gelaten (tekening 1);
- alle nieuwkomende bedrijven concentreren langs de Geerstraat bij Vaassen (tekening 2); bestaande bedrijfslocaties kunnen zich in delen van het gebied ontwikkelen
- alle nieuwkomende bedrijven concentreren langs de Bokkerijweg en de Gatherweg bij Vaassen (tekening 3); bestaande bedrijfslocaties kunnen zich in delen van het gebied ontwikkelen.

Proces
Voor de invulling van het LOG liggen verschillende zaken vast. Op het Reconstructieplan van de provincie, de wet Milieubeheer, de wet Geurhinder en wet op de Ruimtelijke Ordening kan geen invloed uitgeoefend worden. Zaken die we wel kunnen beïnvloeden zijn o.a. de definitieve gebruiksruimte (aantal bedrijven), het bestemmingsplan, de welstand, het optimaal benutten van bestaande locaties en de verkeersveiligheid en toegankelijkheid.

De gemeente Apeldoorn en Epe hechten aan een proces waarin de verschillende belangen die leven binnen het gebied, zorgvuldig worden afgewogen. Daarom is er een klankbordgroep samengesteld en zijn er verschillende inspraakmogelijkheden tijdens de procedures. Aan het eind van het proces organiseren de twee gemeenten weer een informatieavond. Bij het opstellen van het ontwikkelingsplan zijn betrokken: de gebiedsgroep van omwonenden uit het gebied, provincie Gelderland, Waterschap Veluwe, LTO, de Gelderse Milieu Federatie en de gemeente Apeldoorn en Epe.

Planning
De drie scenario's worden nu getoetst op aspecten als geurhinder, veterinaire eisen en financiële consequenties. Dit leidt mogelijk tot aanpassing van de scenario's. Daarna worden de scenario's verder uitgewerkt en wordt het voorkeursscenario ontwikkeld. In januari/februari 2008 wordt het ontwikkelingsplan afgerond. In het ontwikkelingsplan staan de randvoorwaarden voor de ruimtelijke inpassing. Begin volgend jaar starten de gemeenten met het bestemmingsplan.