Gemeente Winschoten


Aanleg Bruggeschans

Het College van Burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de aanleg van de Bruggeschans en met de subsidieaanvraag ten behoeve van dit project. Doelstelling is om de schans weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Met de aanleg van de Bruggeschans wil de gemeente het cultureel erfgoed terugbrengen. De gemeente Winschoten zal, ook namens de andere betrokken partijen, optreden als `hoofdaannemer' van het project. Voor dit project zal de gemeente een beroep doen op een bijdrage van het Programma Landelijk Gebied (PLG) van de Provincie Groningen.
PNO Consultants ondersteunt de gemeente Winschoten bij dit aanvraagtraject. Naast middelen uit het PLG, zal het project gefinancierd worden door de Provincie Groningen (Stuurgroep Oost) en de gemeente Winschoten.

Bruggeschans
De Bruggeschans was een van de defensieve voorposten in de buurt van Winschoten. Deze schans, gelegen ten zuidwesten van Winschoten, is reeds in een eerder stadium `gereconstrueerd' maar desondanks nog niet als verdedigingswerk te herkennen. De gemeente Winschoten, Landschapsbeheer Groningen en de Provincie Groningen hebben om die reden gezamenlijk het idee opgevat om de schans weer in zijn oorspronkelijke vorm terug te brengen, waardoor de Bruggeschans weer zichtbaar wordt in het landschap.

Schansen
Vanwege haar strategische ligging, werd Winschoten in de 16de eeuw, maar met name gedurende de 80-jarige oorlog, ook bekend als vestingstad. Als voorpost van de vestingstad werden er in het landschap rondom Winschoten zogenaamde schansen aangelegd. Op de website van Landschapsbeheer Nederland staat de volgende beschrijving: ` Schansen zijn lage verdedigingswerken in het landschap, die ook wel veldschansen worden genoemd. Ze zijn ooit aangelegd om een gebied of stad te beschermen. Een extra hindernis voor indringers kreeg je wanneer er struiken met doornen op de wal werden geplant, liefst in een dichte haag.`