Trend verplaatsing kernactiviteiten dienstverleners zet door
05/12/2007 09:30
Nyenrode Business Universiteit
Kennisontwikkeling en innovatie vinden steeds meer plaats in internationale samenwerkingsverbanden
Trend verplaatsing kernactiviteiten dienstverleners zet door
Breukelen, 5 december 2007 - De trend dat Nederlandse dienstverleners, verantwoordelijk voor meer dan 70% bruto toegevoegde waarde van onze economie, kernactiviteiten naar het buitenland verplaatsen (offshoring) zet zich door. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode onder 700 dienstverlenende bedrijven. Strategische overwegingen als de beschikbaarheid van talent, infrastructuur en wet- en regelgeving blijken daarbij belangrijker te worden dan het traditionele argument van kostenbesparing.
Het grootschalig onderzoek van Nyenrode onder dienstverleners is gedaan om beter inzicht te krijgen in de redenen en barrières voor het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland. Tevens is gekeken naar welke landen wordt verplaatst, het soort banen dat daarmee gepaard gaat en de plannen voor de toekomst om voor bepaalde activiteiten het buitenland te kiezen.
Désirée van Gorp, directeur van het Nyenrode Institute for Competition onder wiens leiding het onderzoek is uitgevoerd: "Nederland moet zorgen een aantrekkelijke locatie te blijven voor dienstverleners om zich hier te vestigen respectievelijk, hier te blijven. Dat is zeker het geval nu bedrijven niet alleen om redenen van kostenbesparing bedrijfsactiviteiten verplaatsen. Er worden steeds meer kernactiviteiten verplaatst hetgeen in toenemende mate innovatie gepaard gaat. De belangrijkste verbeterpunten van het Nederlandse vestigingsklimaat, die door bedrijven worden genoemd, zijn gerelateerd zijn aan wet- en regelgeving, adequaat opgeleide werknemers, infrastructuur en kosten. Het belang van de dienstensector voor onze economie kan niet onderschat worden."
Volgens Van Gorp hoeft het verplaatsen van activiteiten op zich geen reden tot zorg te zijn aangezien het ten goede komt aan de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven. Wel dient er volgens haar voldoende aandacht te zijn voor de aantrekkingskracht van Nederland als locatie voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven. "De concurrentiekracht van ons land in de toekomst is niet gebouwd op in het verleden behaalde resultaten, maar wel op internationale samenwerkingsverbanden en een open economie met een goed vestigingsklimaat."
Ontwikkeling: verplaatsen van kernactiviteiten hoog in de waardeketen
Het realiseren van flexibiliteit en hogere arbeidsproductiviteit evenals het verhogen van kwaliteit worden vaak als de belangrijkste motieven genoemd om tot verplaatsing over te gaan. Tevens is opvallend dat de meeste activiteiten tot de kern van bedrijven horen. De meest gangbare vorm van verplaatsen is door middel van een buitenlandse directe investering, bijvoorbeeld door een overname of door het oprichten van een nieuw bedrijf op de buitenlandse markt. De ontwikkeling dat activiteiten steeds hoger in de waardeketen worden verplaatst en dus met name functies betreft van hoog tot medium gekwalificeerd personeel, wordt door het onderzoek bevestigd.
Overigens blijkt dat het verplaatsen van activiteiten niet alleen aan grote bedrijven is voorbehouden. Een opvallend groot deel van de dienstverleners in het onderzoek, die tot verplaatsing overgaan, behoren tot het midden- en kleinbedrijf. China en India nemen de leiding op de lijst van meest favoriete landen om activiteiten naar toe te verplaatsen, maar ook landen als Polen, Rusland, België en Duitsland scoren hoog.
Het Nyenrode onderzoek, getiteld "Offshoring by service firms; global sourcing and innovation, reality or myth?", is uitgevoerd onder ruim 700 dienstverlenende bedrijven in Nederland. De volledige resultaten worden donderdag 6 december gepresenteerd op het seminar Global Sourcing & Innovation op Nyenrode.
Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en NIVRA-Nyenrode verzorgt opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland.
Centraal in de onderwijsfilosofie van Nyenrode staat de combinatie van kennisoverdracht, praktijkervaring en ontwikkeling van sociale vaardigheden. Deze combinatie ziet de universiteit, en met haar het bedrijfsleven, als cruciaal voor het succesvol zijn in leidinggevende posities. Nyenrode studenten in het MSc programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten en het International MBA programma stond in januari 2007 in de Financial Times Global MBA rankings top 100.
Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. De Nyenrode Research Group coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.
Zie voor meer informatie www.nyenrode.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie (