Gemeente Den Haag

Leerplicht Den Haag: scherpere controle, effectief ingrijpen (5 december)

De gemeente Den Haag heeft in het afgelopen schooljaar 833 waarschuwingsbrieven aan ouders verstuurd vanwege ongeoorloofd verzuim van hun kinderen. In het merendeel van de gevallen stopte het verzuim na die brief. De afdeling Leerplicht verwees 239 jongeren naar Bureau Halt. Het aantal processen-verbaal dat leerplichtambtenaren opmaakten is in het afgelopen schooljaar gestegen van 391 naar 498. Dit slaat te lezen in het jaarverslag 2006-2007 van de afdeling Leerplicht van de gemeente Den Haag.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Het tegengaan van schooluitval heeft prioriteit. Onderwijs biedt de basis voor de toekomst van jongeren. Dat begint met aanwezig zijn bij de lessen."

Terug naar school en werk
De gemeente Den Haag brengt samen met bureau Jeugdzorg en de Jeugdgezondheidszorg, langdurig thuiszittende jongeren in beeld en leidt ze terug naar school of een leerwerktraject. Aan het begin van het schooljaar '06-'07 stonden er 62 jongeren op een wachtlijst. Aan het eind van het jaar waren het er nog slechts 10. Het totaal aantal meldingen bij Leerplicht is ten opzichte van vorig schooljaar ongeveer gelijk gebleven, namelijk 4.250. Dit zijn verzuimmeldingen, maar ook aanvragen voor extra verlof of vrijstellingen. De meldingen hadden betrekking op 3.966 jongeren. Den Haag telt ruim 65.000 leerplichtige kinderen en jongeren.

Het aantal meldingen van absoluut verzuim is 173. Dat is een afname van 209 meldingen ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij absoluut verzuim gaat het om leerplichtigen die niet op een school staan ingeschreven. Het merendeel hiervan is in de loop van het schooljaar alsnog ingeschreven. Het aantal gevallen van relatief verzuim, ofwel het ongeoorloofd wegblijven van school, was 2.059.

Gemeentelijk Protocol Schoolverzuim
In het schooljaar 2006-2007 is het Gemeentelijk Protocol Schoolverzuim verder doorgevoerd op alle scholen in het voortgezet onderwijs. Dit protocol geeft duidelijkheid voor zowel leerlingen, ouders en scholen over regels, afspraken en sancties met betrekking tot verzuim. Als pilot is er een onderzoek gedaan naar het verzuimbeleid op acht scholen voor primair onderwijs.
Met de invoering van de kwalificatieplicht per 1 augustus 2007 is de leerplicht verhoogd tot 18 jaar. Daarom is het van belang het protocol ook in te voeren in het middelbaar beroepsonderwijs. De verwachting is dat door de brede invoering daarvan en de verhoging van de leerplichtige leeftijd tot 18 jaar het aantal meldingen van ongeoorloofd schoolverzuim de komende jaren zal toenemen.