Son, 4 december 2007

VION-dochter produceert biobrandstoffen uit slachtbijproducten

Ecoson start productie duurzame biobrandstoffen

Directeur Generaal Burger van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op dinsdag 4 december 2007 namens Minister Verburg van LNV de nieuwe fabriek van Ecoson in Son (NB) officieel geopend. VION-dochter Ecoson produceert hier op een duurzame manier groene energie, geraffineerd vet en biodiesel van categorie 3 dierlijke bijproducten uit de vleesverwerkende industrie. Daardoor is er sprake van tweede generatie biobrandstoffen. De nieuwe bedrijfsactiviteit is een praktische toepassing van duurzaam ondernemen binnen VION. Ecoson omvat een vergistinginstallatie voor de productie van duurzame energie, een raffinage-unit voor dierlijke vetten en een biodieselfabriek. Ecoson bespaart het milieu tot 4600 ton CO2 emissie per jaar.

Reststroom wordt hoogwaardig eindproduct
Categorie 3 dierlijk vet wordt geproduceerd uit bestaande bijproducten van de vleesverwerkende industrie. Daarmee concurreert de grondstofbehoefte van Ecoson dus niet met de voedselkringloop voor menselijke consumptie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld palm- of raapolie wordt ook geen extra aanspraak gemaakt op landbouwareaal om in de grondstofbehoefte te voorzien. Alle Ecoson energie en
-biobrandstof is dus duurzaam geproduceerd en spaart het milieu.

Bestaansrecht
Geraffineerd dierlijk vet is een erkende energiebron voor bijvoorbeeld Warmte-Kracht Koppelingen (WKK's). Het aandeel en de acceptatie van biodiesel als gangbare brandstof neemt eveneens toe. Dit bevestigt ook in bedrijfsmatig opzicht het bestaansrecht van Ecoson. Het wagenpark van VION-dochter Rendac gaat rijden op honderd procent biodiesel van Ecoson. Met Ecoson laat VION zien dat een gezonde ondernemingsgedachte en de wens tot verduurzaming prima samengaan. Met de bouw is een investering van tien miljoen euro gemoeid.
De vergistingsinstallatie produceert jaarlijks 8 GWh elektriciteit (genoeg voor 2.700 huishoudens) en 9 GWh thermische energie. De raffinage en biodieselproductie kan jaarlijks 50.000 ton dierlijke vetten verwerken. De jaarproductie geraffineerd vet komt overeen met de aardgasbehoefte van 35.000 huishoudens

Ecoson B.V.
Ecoson, gevestigd in Son (NL) is in 2007 opgestart als onderdeel van moederbedrijf Sobel B.V.
dat op haar beurt deel uitmaakt van VION Food Group. Ecoson omvat een vergistinginstallatie voor de
productie van duurzame energie, een raffinage-unit voor dierlijke vetten en een biodieselfabriek. De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 8000 MWh elektriciteit en 9000 MWh thermische energie uit biogas, 50000 ton geraffineerd vet en 5000 ton biodiesel. De grondstoffen zijn bestaande reststromen uit de vleesverwerkende industrie. Met Ecoson wordt de ambitie om op duurzame wijze energie te produceren uit dierlijke grondstoffen concreet ingevuld. De productie van Ecoson is gestart in december 2007.


---