Politie Twente

4 december 2007

Bevorderen veilig uitgaan in Twente

De Politie Twente is gevraagd deel te nemen in het privaat-rechterlijke initiatief van verschillende partijen om te komen tot een collectief horecaverbod in diverse Twentse steden. In tegenstelling tot berichten in de media eerder vandaag is die deelname echter nog niet afgesproken. De burgemeesters van de Twentse gemeenten, verenigd in het Regionaal College moeten als bevoegd gezag eerst instemmen met de rol van de politie Twente. Daarvoor is een voorstel nodig waarin onder andere de privacywetgeving gewaarborgd is. De verwachting is dat zo'n voorstel begin volgend jaar in het Regionaal College kan worden besproken.

In Twente praten horecaondernemers, de gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen/Holten en de Politie Twente over de mogelijkheden van een collectief horecaverbod. Daarbij dienen de goede ervaringen bij de collectieve winkelverboden in Enschede en Almelo als voorbeeld. Doel van de regeling is veilig uitgaan te bevorderen. Horecaondernemers die deelnemen aan zo'n regeling kunnen een persoon die een strafrechterlijk delict begaat binnen een uitgaansgelegenheid een toegangsverbod laten opleggen. De politie, zo is het voorstel zal dat verbod kenbaar moeten maken door de overhandiging van een rode kaart. De persoon kan de toegang worden ontzegd door de aangesloten horecaondernemers in dezelfde gemeente.

Rol politie

De politie is gevraagd deel te nemen in de regeling als zaakwaarnemer voor de horecaondernemers die te maken krijgen met geweldplegers. Voor zover bekend zou de rol van de politie Twente uniek zijn omdat in andere gemeenten een privaatrechterlijke stichting die rol invult. De politie is gevraagd de zorgvuldige toepassing van de regeling te bewaken. Daarbij moet de politie toetsen of een horecaondernemer bij de regeling is aangesloten, of deze huisregels heeft en die ook aan de bezoekers kenbaar maakt, of er aangifte is gedaan van het incident en hoe vaak een geweldpleger via een aangifte bekend is bij de politie. De politie kan eerst een gele kaart uitdelen maar ook direct een rode. De maatregel is gericht op personen boven de 15 jaar, personen die jonger zijn worden doorverwezen naar bureau Halt. Op basis van een proces-verbaal moet het openbaar ministerie in staat zijn de geweldpleger te vervolgen.

Website

In principe moeten horecaondernemers een foto van de geweldpleger aanleveren, maar dat kan ook door de politie worden gedaan. De gegevens van de geweldpleger met een rode kaart komen op een website die wordt beheerd door de Stichting Criminaliteitsbeheersing Twente. De aangesloten horecaondernemer kan zien wie in zijn gemeente een horecaverbod opgelegd heeft gekregen en die informatie alleen voor zichzelf en zijn personeel gebruiken. Alleen de politie kan zien of een geweldpleger in verschillende gemeenten een horecaverbod heeft. De website is op dit moment in ontwikkeling en zal naar verwachting eind januari beschikbaar zijn.

De regeling voor een collectief horecaverbod valt binnen het Keurmerk Veilig Uitgaan, de regeling voor een collectief winkelverbod binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen. De regelingen zijn gericht op een brede aanpak van veiligheid in winkel- en uitgaansgebieden.

--- einde bericht ---