Ingezonden persbericht


Persbericht

Bedrijfskring Lelystad start project Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijven

Lelystad, december 2007. De Bedrijfskring Lelystad (BKL) start in samenwerking met MKB Nederland, de gemeente Lelystad en de KvK een project Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijven (KVO-B) voor de bedrijventerreinen in Lelystad. Doelstelling van het project is om alle twaalf bedrijventerreinen van een KVO keurmerk te voorzien.

Wat is KVO?
Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt jaarlijks veel schade door criminaliteit en onveiligheid. De overheid en het bedrijfsleven willen hieraan graag iets doen. Om deze reden is er het KVO. Het KVO staat voor Keurmerk Veilig Ondernemen; een gestructureerde manier van lokale samenwerking om veiligheid te vergroten. Er is een keurmerk voor bedrijventerreinen (KVO-B) en een voor winkelgebieden (KVO-W). Om als bedrijventerrein in aanmerking te komen voor een KVO moet er worden samengewerkt met gemeente, politie, brandweer en andere relevante partijen.

Voordelen voor de ondernemer
Binnen het KBO komen diverse thema's aan de orde die allen te maken hebben met veiligheid, zoals: beheer en onderhoud, overlast (zwerfvuil), graffiti en vernieling, diefstal, inbraak, bedreiging en intimidatie, beroving en overvallen en brandveiligheid. Het KVO biedt dan ook concreet de mogelijkheid om gezamenlijke veiligheidsmaatregelen te treffen op diverse vlakken.

Voor alle partijen biedt een KVO een aantal gelijke voordelen. Zo biedt het KVO een werkwijze om gestructureerd samen te werken, waarbij met collectieve oplossingen kan worden gekomen. De aanpak die uit het KVO voortvloeit, is er dan ook een op maat. Op deze manier kunnen kosten worden verlaagd en gelden beter worden besteed. Voor ondernemers zijn er ook specifieke voordelen aan verbonden zoals een gegarandeerde inzet van de politie, gemeente en brandweer. Hierdoor is er doorgaans sprake van een vermindering van schade aan pand en middelen en ontstaat er een veilig en schoon bedrijventerrein. Dit is aantrekkelijk voor de ondernemer maar ook voor personeel en klanten. Ook zijn er financiële voordelen zoals een korting op de verzekeringspremie.

Stapsgewijze aanpak
De BKL heeft gekozen voor een stapsgewijze aanpak van alle twaalf bedrijventerreinen in Lelystad. Er wordt telkens gestart met twee bedrijventerreinen tegelijk. Bedrijventerrein Oostervaart en bedrijventerrein Noordersluis worden als eerste in het project opgenomen. Eind januari (Oostervaart) en begin februari (Noordersluis) 2008 worden alle ondernemers van het betreffende terrein uitgenodigd bij de BKL voor een presentatie van het project KVO-B. De ondernemers wordt verteld welke verwachtingen er zijn ten aanzien van hun medewerking (invullen enquête) en welke verwachtingen men mag hebben van de werkzaamheden van de projectgroep.

De ondernemers ontvangen na afloop van de presentatie een enquêteformulier met veertig vragen. Na invulling van dit formulier start de projectgroep het stappenplan voor het verkrijgen van een KVO-B. Een van de te nemen stappen is het afnemen van een zogeheten 'schouw'. Er wordt zowel overdag als 's nachts een schouw verricht. Zodra een bedrijventerrein in de afrondende fase zit, wordt gestart met een volgend bedrijventerrein.

Behouden van het KVO
Om een KVO te behouden wordt er iedere twee jaar opnieuw een schouw verricht. Ook wordt het stappenplan en de eerder te nemen en afgesproken maatregelen getoetst. De BKL neemt ook hierin het initiatief. Bedrijventerreinen die straks zijn voorzien van een KVO worden direct geïnformeerd over het feit dat zij na twee jaar een herkeuring kunnen verwachten van de projectgroep.

Voor meer informatie kunnen ondernemers contact opnemen met de BKL via pbotter@bedrijfskring.nl.



Ingezonden persbericht