Gemeente Delft

Jongeren willen zelf verantwoordelijkheid dragen

Jongeren willen zelf meer verantwoordelijkheid krijgen én nemen voor zaken die met jeugd en de stad te maken hebben. Dit was één van de belangrijkste uitkomsten uit de conferentie Meer ruimte voor Jeugd@delft.nl die afgelopen woensdag plaatsvond.

Tijdens de conferentie spraken ruim 130 professionals op het gebied van jongeren met elkaar. Van jongerenwerkers en jongeren zelf tot schooldirecteuren en peuterleidsters. Ook de medewerkers van de politie, bureau Jeugdzorg, enkele raadsleden en wethouders waren aanwezig. Het doel was input te verzamelen voor de Jeugdnota 2008-2011.

Een aantal jongeren gaf aan dat zij graag meer verantwoordelijkheid nemen in jeugdbeleid en dat zij dan ook aangesproken mogen worden als er iets misgaat. Dat hoort erbij om serieus genomen te worden, aldus één van de jongeren.

Delftse jongeren zien zelf het beste wat er bij de jeugd speelt in de wijk, bij verenigingen, op school en in het buurthuis of jongerencentrum. Het gaat dan om verbeteringen, wat de jongeren belangrijk vinden en behoefte aan hebben. Kortom: wat voor beleid zouden jongeren willen maken en wat verwachten zij daarbij van de gemeente. Met speciale bijeenkomsten voor jongeren begin 2008 wil de gemeente Delft nog meer input verzamelen uit de doelgroep kinderen en jongeren.

Dick Rensen (wethouder jeugd en onderwijs):
Wij willen graag jongeren betrekken bij het bepalen van het Delftse jeugdbeleid. Als wij de middelen en mogelijkheden faciliteren om jongeren een kans te geven hun verantwoordelijkheden te nemen, is dit geweldig positief voor de stad. Ik ben blij nu ook van de jongeren zelf gehoord te hebben dat dit hun wens is.

De conferentie werd door de deelnemers als een stimulerende omgeving ervaren om elkaar te ontmoeten. Er is al veel in Delft. Er werd dan ook gesproken over of er meer bij moet, of dat de samenwerking tussen de diverse partijen versterkt moet worden door meer met elkaar te doen.

Noot voor de redactie (