Gemeente Heerlen

Heerlen verdient investering op termijn terug
Energielasten met mijnwater gelijk aan gas

Het verwarmen en koelen van gebouwen met mijnwater kost afnemers op jaarbasis niet meer dan traditionele energie. Bovendien wordt voor dezelfde prijs, energie geleverd waarmee 55% minder CO2 wordt veroorzaakt en krijgen de gebouwen die aangesloten worden op het mijnwater een comfortabeler binnenklimaat. Ook blijkt dat de investering die de gemeente Heerlen in het Mijnwaterproject heeft gedaan, terugverdiend kan worden. Het college vraagt daarom aan de gemeenteraad een zienswijze voor het oprichten van CorioEnergy NV, een mijnwaterproductiemaatschappij.

De prijs die eindafnemers gaan betalen bestaat uit 2 delen; een bedrag voor vast recht en een bedrag voor energieverbruik. Bij traditionele energie bestaat 30% van de rekening uit vast recht en 70% uit energieverbruik. Bij het mijnwater is dit omgekeerd; 70% is vast recht en 30% is energieverbruik. Omdat de afnemers van het mijnwater hun gebouwen beter isoleren, gebruiken zij maar 30% van de energie die ze normaal zouden gebruiken. Omdat het vastrecht 70% is, zijn de jaarlijkse totale kosten gelijk. Omdat de energieprijzen sneller stijgen dan de prijzen van vastrecht, is de verwachting dat mijnwaterenergie op termijn goedkoper is dan traditionele energie.

CorioEnergy NV
Om de investeringen in het Mijnwaterproject terug te verdienen en om de onderhandelingen met potentiële afnemers te starten is het oprichten van een rechtspersoon noodzakelijk. CorioEnergy gaat een halffabricaat leveren aan grootverbruikers die een eigen centrale hebben om het verder te bewerken. CorioEnergy wordt eigenaar van de 5 putten, die de afgelopen 2 jaar in de stad geboord zijn, de leidingen die daartussen worden aangelegd en de warmtewisselaars en meters die bij de afnemers worden geplaatst.

Klimaattop Bali

Net op het moment dat wereldleiders op de klimaattop in Bali praten over maatregelen om opwarming van de aarde tegen te gaan, laat Heerlen zien dat het mogelijk is om lokaal een flinke CO2 reductie te bereiken. Het Mijnwaterproject is van grote waarde voor de toekomst, maar het slaat ook een brug naar het verleden. Vroeger waren kolen nodig om huizen te verwarmen. Door het naar boven halen van die kolen zijn de mijngangen ontstaan. Na de mijnsluiting zijn de gangen volgelopen met water. En dat water kan in de toekomst gebruikt worden om op een schone en duurzame manier gebouwen te verwarmen of te koelen. Heerlen is de eerste stad ter wereld die hiervoor mijnwater gaat gebruiken. Het project kan daardoor rekenen op wereldwijde belangstelling.

Nieuw Energie
Nieuwe Energie bindt en verbindt Heerlen: energie legt een link tussen het verleden en de toekomst van onze stad. Daarnaast verbindt Nieuwe Energie het werken aan een schonere wereld en een versterking van onze economische structuur. Heerlen biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en onderzoeksinstellingen waar elke dag gewerkt wordt aan innovatieve en toekomstbestendige oplossingen voor onze energiehuishouding. Het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis vormt het dynamische en economische hart. Ook geven wij zelf het goede voorbeeld door volop te investeren in duurzaamheids- en energieprojecten op straat, op school en in de wijken. Denk alleen al aan het Mijnwaterproject. Heerlen is trots op haar energieverleden en trots op haar energietoekomst. Wij zijn Heerlen, wij zijn energie.

Het mijnwaterproject is een project van Heerlen, Midlothian, Weller, BRE, WFG Kreis Aachen, BRGM, Bönen en wordt mede gefinancierd door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie.