Teleblik

Persbericht, 3 december 2007

Nieuw op Teleblik: jeugddocumentaires

Vanaf nu zijn op Teleblik volledige jeugddocumentaires beschikbaar voor gebruik in het onderwijs. Op de online beeldbank zijn talloze films te vinden over thema's als kinderrechten, familie, liefde, dood en identiteit. Deze nieuwe dienst is mede tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen Teleblik en IDFA. Docschool (www.docschool.nl), het educatieve platform van IDFA, biedt achtergrondinformatie en lesideëen met betrekking tot jeugddocumentaires. Met teleblik (www.teleblik.nl) is het nu mogelijk deze documentaires altijd en overal te zien en te gebruiken in het onderwijs.
IDFA verzorgt al sinds 1993 speciale schoolvoorstellingen. Deze activiteit is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van het documentairefestival: naast schoolvoorstellingen in de bioscoop vinden er documentairevertoningen plaats in de klas, workshops op locatie en is er de website www.docschool.nl. Docschool is inmiddels dé portal voor leerlingen én docenten op het gebied van jeugddocumentaires.
Om ook buiten de festivalperiode Nederlandse documentaires beschikbaar te hebben voor het onderwijs, zijn Teleblik en IDFA enkele maanden geleden een samenwerking gestart. Teleblik ontsluit materiaal uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en maakt dit geschikt voor gebruik in het onderwijs. Zo ligt bij Beeld en Geluid ook een grote hoeveelheid jeugddocumentaires. De Teleblik-redactie heeft nu een eerste verzameling jeugddocumentaires online geplaatst, voorzien van handige informatie en lesideeën voor docenten. Docenten kunnen volledige documentaires laten zien in de klas, maar ook leerlingen individueel met het beeldmateriaal aan het werk zetten. Met de virtuele 'snijmachine' kun je bovendien fragmenten op maat maken en deze verwerken in bijvoorbeeld een presentatie of werkstuk. Op 27 november werd tijdens het IDFA dit samenwerkingsverband officieel gelanceerd in Studio 80 te Amsterdam. Doel van de samenwerking is 'de zichtbaarheid van jeugddocumentaires te vergroten binnen het onderwijs en docenten en leerlingen voor dit bijzondere genre te enthousiasmeren.' Teleblik wil hier aan bijdragen door jaarlijks meer jeugddocumentaires online te plaatsen. Teleblik is een initiatief van Teleac/NOT, Stichting Kennisnet Ict op school het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Er zijn Teleblikversies voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO.
Kijk voor de speciale Teleblik documentairepagina op: http://po.teleblik.nl/themas/jeugddocumentaires Kijk voor Docschool op: www.docschool.nl