Provincie Utrecht

GS Utrecht: 'extra impuls op provinciaal beleid'

4-12-2007 -

Bijzondere aandacht voor samenwerking met gemeenten, provinciaal fonds bouwen en wonen en uitplaatsen hinderlijke bedrijven

Provinciaal beleid in de volle breedte uitvoeren en hiermee vlot concrete resultaten boeken. Deze ambitie klinkt door in het Uitvoeringsprogramma 2007-2011 dat GS van de provincie Utrecht hebben vastgesteld. In dit nieuwe programma maakt het college van GS duidelijk welke resultaten geboekt worden om van Utrecht een duurzame en concurrerende topregio te maken.

Het uitvoeringsprogramma is een praktische vertaling van de collegeplannen die GS in september jl. hebben gepresenteerd. Het centrale thema in dit programma is een duurzame investering in de provincie Utrecht als topregio. Het dagelijks bestuur van de provincie wil hiervoor in samenwerking met de Utrechtse gemeenten en maatschappelijke instellingen méér slagkracht ontwikkelen om nieuwe projecten te realiseren. Het college stelt daarom PS voor om in 2008 83 miljoen euro extra uit te trekken.

Nieuw: de Utrechtse samenwerkingsagenda's
GS zien diverse mogelijkheden om met de Utrechtse gemeenten nieuwe samenwerkingsafspraken te maken. GS hebben daarvoor agendapunten opgehaald, waarin op een breed front de samenwerking met Utrechtse gemeenten wordt gezocht. Drie soorten samenwerkingsafspraken komen in deze agenda's aan bod: over het uitwisselen van kennis, over procesmatige of beleidsinhoudelijke samenwerking en over cofinanciering op uitvoerbare projecten. De samenwerkingsafspraken hebben ook echt het karakter van een agenda: de provincie agendeert hiermee coproducties die begin 2008 worden uitgewerkt. De agenda's zijn niet bedoeld als een subsidieregeling voor gemeenten.

Veel belangstelling bij gemeenten
Uit de eerste oogst voor de editie 2008 van de Utrechtse agenda blijkt dat er veel belangstelling bij de gemeenten is om met de provincie samen te werken. De filosofie is om zoveel mogelijk als één overheid op te treden bij maatschappelijke problemen die over de grenzen van een gemeente heengaan. GS zien deze agenda dan ook als een dynamisch document dat jaarlijks wordt bijgesteld, in nauw overleg en goede samenspraak met de betrokken gemeenten.

Top Acht
Dankzij de vlotte samenwerking met de Utrechtse gemeenten zijn momenteel 33 agenda's opgesteld; voor elke Utrechtse gemeente één. Ook voor de vier samenwerkingsverbanden in de provincie is een opzet voor een bestuurlijke samenwerkingsagenda beschikbaar. In sommige gevallen gaat het om kant en klare uitvoeringsprojecten. Zo vraagt de gemeente Utrecht om provinciale medewerking aan de ontwikkeling van de Prachtwijken. De gemeente Amersfoort verzoekt om provinciale medewerking bij de realisatie van een ijsbaan en de restauratie van de Veerensmederij. De gemeente Wijk bij Duurstede wil samen met de provincie Dorestad op de kaart zetten. Loenen wil medewerking van de provincie bij het uitplaatsen van milieuhinderlijke bedrijven. In de top acht van meest voorkomende samenwerkingsthema's staan: stedelijke vernieuwing, verplaatsing van bedrijven, leefbaarheid van kleine kernen, aanpak wegennet, cultuur, duurzaamheid en milieu, herstructurering bedrijventerreinen en jeugdzorg.

Woningbouw in de steden om groene ruimte te behouden Een belangrijk thema voor GS is de komende vier jaar de bouwopgave waarvoor de provincie staat. Utrecht kampt met een fors tekort aan woningen. Jaarlijks zijn circa 7300 woningen nodig om aan de vraag van inwoners te voldoen. Om Utrechtse gemeenten te ondersteunen bij de realisatie van nieuwe woningen op relatief dure en complexe locaties willen GS het provinciale fonds voor Stedelijk Bouwen en Wonen uitbreiden. GS stellen PS voor om hiervoor 25 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. Nieuw is ook dat de provincie Utrecht vanaf 2008 een aantrekkelijke lening introduceert voor starters op de woningmarkt. Met deze provinciale bijdrage worden minimaal 1000 Utrechtse starters op weg geholpen.

Aanpak bedrijvenlocaties
Utrechtse ondernemers kunnen profiteren van een nieuwe subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen; hiervoor reserveert het college 5 miljoen euro. Voor gemeenschappelijke koude-warmte opslaginstallaties komt een provinciaal fonds van 20 miljoen euro. Nieuw in het uitvoeringsprogramma van GS is verder een provinciaal budget, waarmee uitplaatsing van hinderlijke bedrijven wordt gefinancierd. GS willen hiervoor 15 miljoen euro reserveren. De bedoeling is dat hiermee in eerste instantie een oplossing wordt gezocht voor de toekomst van met name (zware) industriebedrijven, waarvoor de provincie vergunningverlener en toezichthouder is. Het fonds is bedoeld als een middel om onderhandelingen met ondernemers los te trekken en mee te betalen op onrendabele kosten van de overheid. In veel gevallen levert verplaatsing van deze bedrijven nieuwe ruimte op voor woningbouw.

Mobiliteit
Om de positie van Utrecht als draaischijf van Nederland te verbeteren, zetten GS versterkt in op nieuwe infrastructurele projecten in de ring rondom Utrecht en de driehoek A1-A27-A28. Het college van GS stelt voorfinanciering hiervoor beschikbaar. Om het verkeer op de wegen beter te stroomlijnen, wordt vanaf 2009 de regionale Utrechtse verkeersmanagementcentrale opgezet.
Overige projecten waarop GS versterkt inzetten, zijn: verbetering van het openbaar vervoerknooppunt Driebergen-Zeist en de verbetering in het transport van water in de provincie, vanaf het drinkwaterbedrijf tot de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Voor beide laatstgenoemde projecten stelt het college van GS afzonderlijk 5 miljoen euro extra beschikbaar.

Utrecht als cultureel centrum van Nederland
In 2013 vindt de viering plaats van de Vrede van Utrecht. Voor de provincie aanleiding om een breed en gevarieerd cultureel programma uit te voeren. GS willen hiervoor 7 miljoen euro extra beschikbaar stellen. Om culturele festivals met een landelijke uitstraling naar Utrecht te halen, start de provincie bovendien een subsidieregeling. Verder wil het college tien nieuwe Cultuurhuizen in de provincie Utrecht realiseren en meewerken aan de herinrichting van 3-4 Utrechtse musea.

Vervolg
Het Uitvoeringsprogramma GS komt op 17 december a.s. aan de orde in de vergadering van Provinciale Staten van Utrecht. De conceptversies van de Utrechtse samenwerkingsagenda's zijn direct na de behandeling in GS op 4 december doorgezonden naar alle betrokken partijen. Tot februari is er gelegenheid om hierop te reageren. Nadat de afspraken vervolgens in februari officieel zijn bezegeld, starten de samenwerkingsprojecten.

De volledige tekst van het Uitvoeringsprogramma GS 2007-2011 "Uitvoeren met hart voor de toekomst" kunt u in pdf downloaden vanaf www.provincie-utrecht.nl Ga hiervoor vanaf de startpagina naar de banner "Collegeprogramma".

De volledige teksten van de Samenwerkingsagenda's, zoals deze in GS voorlopig zijn vastgesteld, kunt u in pdf downloaden of per gemeente op een aanklikbare kaart bekijken vanaf www.provincie-utrecht.nl . Ga hiervoor vanaf de startpagina naar de nieuwe banner "Samenwerkingsagenda".

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 3196