LEI

Practice makes perfect

4 dec 2007
Onderdeel: LEI

Op 30 november jl. heeft André de Jager zijn proefschrift met succes verdedigd. De Jager is aan Wageningen Universiteit gepromoveerd op zijn onderzoek Practice makes perfect: Participatory innovation in soil fertility management to improve rural livelihoods in East Africa.

Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling van een inter-disciplinair diagnostiek model om de gevolgen van farm management op nutriënten balansen te analyseren en de toepassing ervan in participatieve onderzoek en innovatie benaderingen in Oost-Afrika. Uit het onderzoek bleek dat negatieve nutriënten balansen en inkomens beneden de armoedegrens wijd verspreid zijn in de bedrijfssystemen. Wanneer boeren eenmaal zijn uitgerust met kennis en de capaciteiten om te leren zijn versterkt, dan zijn ze in staat substantiële verbeteringen in hun leefomstandigheden te realiseren. Verder moeten ze georganiseerd zijn en toegang tot markten en private sector hebben.

Het is van belang dat participatieve leerprocessen en nieuwe arrangementen in innovatiesystemen op grote schaal worden toegepast in plattelandsontwikkeling. Innovaties in bodemvruchtbaarheid waren het meest succesvol en hadden de hoogste positieve invloed op de leefomstandigheden in gebieden met een hoog landbouwkundig potentieel en een goede toegang tot urbane markten. Alleen in marginale gebieden bleken de meeste technieken om nutriënten aan het landbouwsysteem toe te voegen niet rendabel of risicovol.

In deze gebieden moet prioriteit worden gegeven aan het creëren van een meer bevorderlijke omgeving voor het ontwikkelen van economische rendabele activiteiten door kleinschalige boeren en het verkennen van mogelijkheden voor alternatieven voor primaire voedselproductie.

Contact
André de Jager
andre.dejager@wur.nl