TNO

Hoofddorp, dinsdag 4 december 2007

Kans op arbeidsongeval daalt

De kans op een arbeidsongeval in Nederland is tussen 2000 en 2005 gedaald. Mannen, jongeren en lager opgeleiden hebben in alle sectoren de meeste kans op een arbeidsongeval met lichamelijk letsel en verzuim. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNO en Consument en Veiligheid voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Vooral in de industrie en de handel daalde het aantal arbeidsongevallen met verzuim. Ook het aantal behandelingen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis daalt in de industrie en de handel. Dit type ongevallen daalt daarnaast ook in de horeca. Opvallend is het hoge aandeel van snij-ongevallen in de horeca en van valongevallen in de sector vervoer.

Lichamelijk letsel met verzuim
Naast mannen, jongeren en lager opgeleiden hebben ook werknemers die meer dan 36 uur per week werken, werknemers die 's avonds en 's nachts werken, werknemers die kracht moeten zetten in het werk en werknemers die blootgesteld worden aan lawaai op het werk een relatief grote kans op een arbeidsongeval met lichamelijk letsel en verzuim.

Sectorprofielen arbeidsongevallen
TNO en Consument en Veiligheid geven op verzoek van het ministerie van SZW sinds 2002 jaarlijks de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland uit. Recent is de Monitor Arbeidsongevallen 2005 verschenen. Voor het ministerie van SZW heeft TNO samen met Consument en Veiligheid een aparte rapportage opgesteld met daarin gegevens per sector over aantallen arbeidsongevallen, trends, risicogroepen en ongevalscenario's. Deze rapportage met sectorprofielen is gebaseerd op gegevens over de periode 2000-2005.

Meer informatie: zie www.tno.nl/ongevallen of info-arbeid@tno.nl