Provincie Drenthe

College enthousiast over betrokkenheid bevolking - Westerveld in 2009 culturele gemeente Drenthe
04 Dec 2007

De gemeente Westerveld is in 2009 de culturele gemeente van Drenthe. Westerveld overtuigde met vernieuwende plannen. De gemeente kiest in het plan `Onderweg naar ... Duusternis & Laokeblad' voor een bottum-up aanpak via de Culturele Commissie Westerveld. Het geeft cultuurgedeputeerde Rein Munniksma vertrouwen dat het project in Westerveld breed wordt gedragen en dat het tot een structurele versterking van de culturele infrastructuur leidt. De gemeente Westerveld volgt in 2009 Hoogeveen op die onlangs als culturele gemeente startte met het `jaar van de hartstocht'.

Munniksma heeft de lat voor wat betreft de cultuurparticipatie deze collegeperiode hoog gelegd. En juist dat komt overduidelijk terug in de opzet van Westerveld. Het accent ligt op datgene waaraan Westerveld rijk is en wat de inwoners verbindt. Ook door in te zetten op het gezamenlijk organiseren en bezoeken van activiteiten groeit de onderlinge saamhorigheid. Dit kan leiden tot een versterking van de gezamenlijke identiteit.

Het doel van de culturele gemeente is een impuls geven aan culturele activiteiten binnen de gemeente zodanig dat de culturele infrastructuur versterkt wordt. Hiermee kunnen inwoners van Drenthe en iedereen die graag in Drenthe verblijft zoveel mogelijk gebruik maken van of deelnemen aan diverse vormen van kunst en cultuur. Het project culturele gemeente van Drenthe wordt één keer in de twee jaar georganiseerd. De culturele gemeenten ontwikkelen in samenspraak met de provincie plannen gericht op de aspecten kwaliteit, verbreding, publieksbereik, samenhang, samenwerking en toekomst.

Westerveld zal in 2008 aan de slag gaan om verder invulling te geven aan het culturele jaar. In juni 2008 nemen GS, mede op basis van advies van de provinciale Adviescommissie Cultuurbereik, definitief de beslissing om de gemeente Westerveld aan te wijzen als culturele gemeente.