PERSBERICHT
Nr.2007-661
Arnhem, 4 december 2007
AMBULANCES IN GELDERLAND VAKER OP TIJD MET GELD VAN PROVINCIE
De provincie Gelderland stelt ¤ 730.000 beschikbaar voor de regio Gelderland-Zuid om de aanrijdtijden van de ambulances vanaf 2008 te verbeteren. Dit experiment moet aantonen dat met meer geld betere prestaties haalbaar zijn. Gedeputeerde Hans Esmeijer: "Het betreft hier een maatschappelijk probleem. We hebben al jaren bij het Rijk en de zorgverzekeraars aangedrongen om meer geld. In het belang van onze inwoners is het nu tijd voor een onorthodoxe aanpak."
Aanvullend ontvangen de regio's Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland respectievelijk ¤ 220.000,-- en ¤ 40.000,-- voor hun verbeterplannen.
Ambulances komen in Gelderland nog te vaak te laat. In september kondigde Esmeijer een prijsvraag aan onder de Gelderse ambulancediensten. Hij daagde ze uit om met plannen te komen om de landelijke norm van 15 minuten aanrijdtijd te realiseren. De provincie Gelderland stelt vanaf 2008 drie jaar lang ¤ 1.000.000,-- beschikbaar. Aanvankelijk was er in totaal ¤ 1.000.000,-- beschikbaar, maar Provinciale Staten hebben daar ¤ 2.000.000,-- aan toegevoegd.
Uit de ingediende plannen heeft de provincie een selectie gemaakt. Het plan van de ambulancedienst Gelderland-Zuid is, met een neuslengte voorsprong, als beste uit de bus gekomen. Het voorziet in uitbreiding van de parate dagdiensten voor de posten Nijmegen, Wijchen/Beuningen en Beesd; twee extra ambulanceauto's voor Nijmegen en Beesd en een extra motorambulance voor Wijchen/Beuningen; en een verschuiving van een ambulancepost naar Beneden-Leeuwen bij de brandweerkazerne Willem Alexanderbrug.
Omdat de plannen van Gelderland-Zuid zo'n ¤ 730.000,-- vergen, blijft er geld over voor plannen van de andere regio's. Gelderland-Midden kan rekenen op ¤ 220.000,--. Daarmee is het mogelijk voor het gebied Nijkerk/Barneveld/Ede/Renkum extra ambulanceverpleegkundigen in te zetten, een motorambulance aan te schaffen en de inzet van de huidige motorambulance te verdubbelen. Naar de regio Noord- en Oost-Gelderland gaat ¤ 40.000,-- voor het opstellen van een plan van aanpak hulpverlening door de inzet van 'leken' en Automatische Externe Defibrillatoren (AED).
Om de effecten van de pilot in regio Gelderland-Zuid in beeld te krijgen, roept de provincie een onderzoeksgroep in het leven. Daarin zitten vertegenwoordigers van de ambulancedienst Gelderland-Zuid, de zorgverzekeraars, de provincie en het ministerie van VWS.
De provincie is niet verantwoordelijk voor de financiering van de ambulancezorg. Wel stelt zij de spreidingsplannen op en verdeelt de vergunningen. Binnen de provincie halen de ambulancediensten de landelijke normen voor de aanrijdtijden niet. Zo zou in Gelderland-Zuid bij 90% van de spoedritten de ambulance binnen 15 minuten na melding ter plekke moeten zijn. In de praktijk blijft dat steken op 84%. Hans Esmeijer: "Dat zijn kille cijfertjes, maar er zitten wel mensenlevens achter.
Als je op de ambulance wacht, lijkt elke minuut een uur te duren. Wij gaan daarom nu verder dan onze verantwoordelijkheid, maar wel om onze inwoners simpelweg te geven waar ze recht op hebben."
Provincie Gelderland