Gemeente Ede

nummer 250 / Ede, 4 december 2007

Ook in 2008 overgangsregeling voor Hulp bij het Huishouden

Het college van B&W is bereid om ook in 2008 een overgangsregeling te hanteren voor het leveren van Hulp bij het Huishouden in het kader van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit geeft de zorgaanbieders nog een jaar lang de kans hun bedrijfsvoering aan te passen. In de loop van 2008 gaat de nieuwe aanbestedingsronde voor 2009 en later van start.

Na invoering van de Wet op de maatschappelijke ondersteuning op 1 januari 2007 bleek dat veel mensen de goedkoopste vorm van hulp bij het huishouden (HH1) toebedeeld kregen. De zorgaanbieders hadden daar niet op gerekend, zij waren er van uitgegaan dat de verhouding tussen HH1 en HH2 (de duurdere vorm van hulp bij het huishouden) dezelfde zou blijven.

Vóór 1 januari 2007 mochten de zorgaanbieders zelf bepalen of zij HH1 of HH2 zouden inzetten. Na 1 januari 2007 nam de gemeente deze taak over. Daarbij hanteerde de gemeente afspraken die al in een eerder stadium door de zorgaanbieders, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centrum voor indicatiestelling van Zorg (het CIZ) waren gemaakt. Toepassing van deze afspraken bleek er toe te leiden dat veel meer mensen dan verwacht alleen in aanmerking kwamen voor de goedkope vorm, HH1. Deze problematiek speelde overigens niet alleen in Ede, maar in alle Nederlandse gemeenten.

In Ede heeft een commissie van vertegenwoordigers van zorgaanbieders en de gemeenten onderzoek gedaan naar de indicatiestelling (het toewijzen van de vereiste vorm van hulp bij het huishouden). Uit landelijk onderzoek blijkt dat de verschuiving van HH1 naar HH2 niet komt door een andere indicatiestelling, maar door een verschuiving in de daadwerkelijke levering. De commissie heeft een indeling gemaakt van werkzaamheden waarvoor mensen ondersteuning nodig hebben en die gekoppeld aan de benodigde categorie hulp (HH1 of HH2). De gemeente zal met deze indeling gaan werken. Dit geeft meer duidelijkheid voor de zorgaanbieders.

De gemeente Ede heeft de zorgaanbieders al in 2007 een overgangsregeling aangeboden: Voor klanten die geïndiceerd waren voor HH1 maar die daarvoor HH2 kregen, mochten de zorgaanbieders in 2007 het tarief voor HH2 in rekening brengen. Een dergelijke regeling wil de gemeente ook in 2008 aanbieden. Een verschil met de regeling uit 2007 is wel dat de gemeente van de zorgaanbieders verwacht dat zij, in ieder geval; tot 1 juni 2008, ook HH2 leveren als zij daarvoor betaald worden. Klanten die na 1 maart 2008 geïndiceerd worden, moeten minimaal drie maanden HH2 geleverd krijgen als de zorgaanbieder voor HH2 betaald wordt. Na 1 juni of na deze drie maanden mag de zorgaanbieder ook daadwerkelijk HH1 bieden aan mensen die voor HH1 geïndiceerd zijn, maar waar zij in het kader van de overgangsregeling nog als HH2 voor betaald worden.

Los van dit onderzoek heeft de gemeente Ede besloten in de toekomst minder vaak telefonisch te indiceren en vaker op huisbezoek te gaan. Op die manier kunnen de medewerkers van de gemeente een breder beeld krijgen van de hulpvragers en ook bekijken of deze mensen naast hulp bij het huishouden, ook nog behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning.

---