Gemeente Alphen aan den Rijn

woonbeleid

Monitoring woonbeleid: Alphen is op de goede weg

De inhoud en de doelstellingen van de Alphense Woonvisie zijn nog steeds van toepassing in het volkshuisvestingsbeleid. Wethouder Hub van Wersch (volkshuisvesting) is blij dat een nieuwe woonvisie niet noodzakelijk is. Gelukkig geen nieuw beleidstuk, maar concreet aan de slag met de uitvoering van een aantal extra maatregelen. Dat is nodig vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen en bewegingen op de woningmarkt, aldus Van Wersch.

Het college heeft onderzocht hoe het staat met de Woonvisie 2006-2007 en de Prestatieafspraken die in 2006 zijn ondertekend tussen de gemeente en wonenCentraal. De evaluatie (monitoring) gaat naar de gemeenteraad. In deze evaluatie zijn ook de resultaten van de Conferentie Alphens Woonbeleid van eerder dit jaar verwerkt.

Woningbehoefte
Een van de aanscherpingen gaat over de interpretatie van de woningbehoefte. In Alphen is geen sprake van een kwantitatieve woningnood. Er is echter wel sprake van een kwalitatieve woningbehoefte: het aanbod sluit steeds minder aan op de woonwensen. Door de beperkte bouwmogelijkheden is het onmogelijk aan alle woonwensen te voldoen. Uit onderzoek komt naar voren dat het bouwen van middeldure huurwoningen en dure koopwoningen voor de meeste doorstroming zorgt. De gemeente wil daarom inzetten op aanvullende woonmilieus, waardoor doorstroming vanuit de bestaande woningvoorraad plaats kan vinden. Deze woningen komen vervolgens vrij voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt.

Uit onderzoek blijkt dat onze gemeente in 2010 een overschot aan goedkope huurwoningen heeft. Volgens Van Wersch kan dit geconstateerde overschot worden opgelost door bijvoorbeeld een deel van de huurwoningen te verkopen door wonenCentraal. Het is uiteraard wel van belang dat er altijd voldoende sociale huurwoningen zijn voor de doelgroepen, die op deze woningen zijn aangewezen,benadrukt Van Wersch.

Daarnaast gaat de gemeente nog meer rekening houden met de flexibiliteit van de woningbouw. Zo zullen nieuwe woningbouwprojecten in samenhang met elkaar worden gerealiseerd. Bovendien zorgt flexibiliteit in het bouwprogramma ervoor, dat projecten zo ontwikkeld worden dat ze relatief eenvoudig aangepast kunnen worden als de woonwensen veranderen. Het blijkt verder dat mensen bij verhuizingen, naast de fysieke kenmerken van de woning, steeds vaker letten op de uitstraling van een gebied.

Landelijk ingrijpen
Om de woningmarkt beter te laten functioneren, zijn overigens ingrepen op nationaal niveau noodzakelijk. De VROM-raad heeft recent hervormingen op nationaal niveau voorgesteld. Het kabinet heeft dit rapport echter naast zich neergelegd. Binnen de beperkte sturingsmogelijkheden die de gemeente heeft, stelt het college op korte termijn de volgende (aangescherpte) maatregelen voor:
1. Helpen van koopstarters op de Alphense woningmarkt, bijvoorbeeld door de verkoop van huurwoningen. Dit is ook in een motie van de gemeenteraad uitgesproken als belangrijk onderwerp. Het ligt voor de hand koopstarters in de bestaande woningvoorraad te huisvesten.
2. Onderzoek naar de mogelijkheden van (collectief) particulier opdrachtgeverschap in onze gemeente. (ook een uitspraak van de raad). Deze maatregel sluit aan bij de aanbeveling om nadrukkelijk rekening te houden met en in te spelen op de woonwensen van toekomstige bewoners.

3. Onderzoek (laten) verrichten naar de vraag of het bouwprogramma én het bouwtempo aansluiten op de toekomstige woningbehoefte van de Alphenaren.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn