GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

4 december 2007

GAIA hekelt Limburgse moslimorganisaties, die weer illegaal ritueel thuis willen slachten

GAIA: "Ministers Keulen (Inburgering) en Donfut (Volksgezondheid en Dierenwelzijn) moeten dringend orde op zaken stellen"

De Limburgse moslimorganisaties willen met het Offerfeest van 20 december illegaal ritueel thuis slachten tegen alle wettelijke regels van dierenwelzijn en dierengezondheid in. "Schandalig", reageert de dierenrechtenorganisatie GAIA, die de federale minister van Volksgezondheid Donfut en Vlaams minister van Inburgering Keulen vraagt dringend orde op zaken te stellen. GAIA reageert bijzonder ontstemd over de houding van de Limburgse moslimorganisaties (Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen in Limburg, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims, de Limburgse Integratieraad en de Turkse Unie), die duidelijk laten blijken dat ze van de regelgeving met betrekking tot de rituele slachtingen voor het Offerfeest af willen. Ook de reactie van de Genkse schepen Ali Caglar (CD&V), die de regelgeving "pestregels" noemt, kan absoluut niet door de beugel. "Dit is het zoveelste manoeuvre om illegale rituele thuisslachtingen goed te praten", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Regels
Het verbod op het vervoer van schapen in de koffer van een personenwagen, het verbod op het samenbinden van de poten van schapen, een noodzakelijke maatregel tegen dierenleed, de wettelijke verplichting om enkel te slachten in een vergunde tijdelijke slachtinrichting en in geen geval thuis, en de hygiënische verplichtingen, vat Ali Caglar samen als "een pestregeling". Deze regels bestaan al jaren en pas nu blijkt de Genkse schepen ze te ontdekken. Dat er een voldoende aantal erkende dierenartsen belast worden met het toezicht op de naleving van de reglementaire voorschriften tijdens het volledige slachtproces is "geen pestregeling", maar noodzakelijk in het licht van het dierenwelzijn, de dierengezondheid en de volksgezondheid.

Dierenziekten
Het is onaanvaardbaar dat een schepen, die mensen in feite aanmoedigt om de wet aan hun laars te lappen, beweert dat het de regels zelf zijn die aanzetten tot illegale thuisslachtingen. De huidige regels voor rituele slachtingen zijn al veel minder streng dan bij gewone slachtingen. Zo maakt de wet voor rituele slachtingen een uitzondering op de algemene wettelijke verplichting tot bedwelming of verdoving van de dieren voorafgaand aan de halssnede, en moet er bij rituele slachtingen niet gekeurd worden. Dat het vervoermiddel voor dierentransport een geldig certificaat van goedkeuring moet hebben, is ook niet meer dan normaal. "Zijn er nog geen dierenziekten genoeg geweest", vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zich af. Hij noemt de houding van de Limburgse moslimorganisaties dan ook "zeer lichtzinnig en onverantwoord". "Misschien moeten de boeren bij een nieuwe uitbraak van een of andere dierenziekte financiële compensaties eisen van de moslimorganisaties, die zich niet aan de wet willen houden."

Lak aan dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid Voor GAIA is de boodschap duidelijk: de Limburgse moslimorganisaties willen illegaal thuis slachten (rituele thuisslachtingen zijn verboden zowel door de Belgische als door de Europese wetgeving), aan de regels voor dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid hebben ze lak, van verdoving om de dieren lijden te besparen willen ze niet weten en voor giften als alternatief voor slachtingen zijn ze allergisch. "De Limburgse moslimorganisaties vragen respect voor hun geloof, maar in verband met het rituele slachten bedoelen ze in feite dat de overheid hen moet toelaten om de wet- en regelgeving te overtreden. Ze willen gewoon hun zin doen", besluit Michel Vandenbosch. "Dat kan zo niet langer. Dit moet stoppen."