melkureum Stikstofexcretie melkvee niet gebaat bij fokwaarde melkureum 4 dec 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het is niet mogelijk om door een gerichte fokkerij op dieren met een laag melkureumgehalte de stikstofexcretie van de melkveestapel te verlagen. Een dergelijke fokkerij kan echter wel de relatie verstoren die de basis vormt voor de huidige stikstofexcretieforfaits van het ministerie van LNV. Dit blijkt uit onderzoek door de Animal Sciences Group van Wageningen UR en het NRS, in opdracht van het Productschap Zuivel. Doel van het onderzoek was na te gaan of dieren met een erfelijke aanleg voor een laag ureumgehalte in de melk een lage stikstofexcretie vertonen door het opgenomen voereiwit beter te benutten.

Fokwaarde melkureum
Sinds 1 februari 2007 zijn de NVO-stierenfokwaarden voor melkureum beschikbaar. De erfelijkheid voor het melkureumgehalte is hoog en de spreiding is groot. Dat betekent dat er voldoende keuze is uit stieren en dat men het gemiddelde melkureumgehalte via fokkerij flink kan verlagen. Bovendien hoeft het fokken op melkureumgehalte geen invloed te hebben op melkproductie en -samenstelling. Helaas is het niet zo dat deze manier om het melkureumgehalte te verlagen, leidt tot een verbeterde benutting van voereiwit.

Verminderen stikstofexcretie melkvee
De stikstofexcretie van melkvee vermindert wanneer het melkureumgehalte door het voerspoor wordt verlaagd. Het melkureumgehalte kan men ook effectief verlagen door fokkerij, maar dit helpt niet bij het verminderen van de stikstofexcretie van melkvee. De relatie tussen melkureumgehalte en stikstofexcretie is dus complex. Melkureum kan wel dienen als indicator om te controleren of een voermaatregel effect had op vermindering van de stikstofexcretie.

Rapport 81 âDe fokwaarde van melkureum als maat voor de efficiëntie van de eiwitbenutting door melkkoeienâ kunt u hier bekijken.

Contact
Léon Sebek
Tel. 0320 - 293 424
leon.sebek@wur.nl