Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 4 december 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2007/10486 - Onderwerp
Bediening Zeeuwse stations

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat om nog voor de begrotingsbehandeling een reactie van mij te ontvangen op de brief van de gemeente Kapelle aan de directie van NS van 22 november 2007 (kenmerk 07u0000691) laat ik u het volgende weten.

In de brief van 22 november 2007 laat de wethouder openbaar vervoer van de gemeente Kapelle de NS directie weten zeer ontstemd te zijn over het feit dat hij van inwoners van zijn gemeente moest horen dat NS de bediening van alle Zeeuwse stations met twee intercity's per uur niet invoert met de dienstregeling 2008. De wethouder vraagt tevens een harde garantie van NS om de genoemde wijziging wel met de dienstregeling 2009 in te voeren.

Hoewel de beantwoording van deze brief uiteraard een zaak van NS is, de brief is immers aan haar gericht, hecht ik eraan de gang van zaken in het juiste perspectief te plaatsen.

NS heeft, mede naar aanleiding van de discussie die in uw Kamer is gevoerd over het al dan niet sluiten van enkele Zeeuwse stations, in overleg met de provincie Zeeland besloten om de bediening van de Zeeuwse stations aan te passen. Er komt twee maal per uur een rechtstreekse intercityverbinding tussen Amsterdam en Vlissingen, waarbij op alle Zeeuwse stations wordt gestopt. NS heeft hierbij aangegeven dat aanpassing van de bediening zal plaatsvinden op het moment dat de HSL-Zuid in gebruik is genomen. Na ingebruikname van de HSL-Zuid kan capaciteit op het conventionele net beschikbaar komen, die gebruikt Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2007/10486

kan worden voor aanpassing van de bediening van de Zeeuwse lijn. De geplande startdatum voor het vervoer over de HSL-Zuid was destijds 1 april 2007. De aanpassing van de bediening van de Zeeuwse lijn zou dan ook met de dienstregeling 2008 worden ingevoerd. Omdat in december 2006 de startdatum van het hogesnelheidsvervoer over de HSL-Zuid moest worden verschoven naar oktober 2008 was invoering van de aangepaste bediening van Zeeland in de dienstregeling 2008 niet langer mogelijk. Op zijn vroegst zal de aanpassing bij dienstregeling 2009 kunnen worden geëffectueerd. NS heeft mij laten weten te streven naar invoering met de dienstregeling 2009, maar dit blijft afhankelijk van het moment van ingebruikname van de HSL-Zuid.

NS heeft het uitstel van de aanpassing van de bediening van de Zeeuwse lijn aangekondigd in de adviesaanvraag van 28 juni 2007 aan de consumentenorganisaties in het LOCOV. In haar advies van 20 juli 2007 geeft het LOCOV aan de beslissing van NS om het bestaande bedieningpatroon vooralsnog te handhaven een logische keuze te vinden. Zowel de adviesaanvraag van NS als het advies van het LOCOV zijn openbaar. Ook heeft NS de voorgenomen dienstregeling met de provincie Zeeland afgestemd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---