Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 4 december 2007

04 Dec 2007


1. College wil extra inzet op Drentse jeugdzorg Het college van gedeputeerde staten wil extra inzetten op mogelijkheden om de jeugdzorg in Drenthe nog efficiënter te laten werken. Zo laat de provincie samen met Bureau Jeugdzorg Drenthe (BJZ) een onderzoek uitvoeren naar de bekostiging van BJZ, gaat het college gemeenten verder ondersteunen bij de vorming van centra voor jeugd en gezin en wil het college onder andere meer aandacht voor de relatie tussen jeugdzorg en onderwijs. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008. Gedeputeerde staten hebben dit vandaag vastgesteld. (zie ook persbericht nummer 07-160).


2. Gemeente Westerveld culturele gemeente in 2009 De gemeente Westerveld is in 2009 de culturele gemeente van Drenthe. Westerveld overtuigde met vernieuwende plannen. De gemeente kiest in het plan `Onderweg naar ... Duusternis & Laokeblad' voor een bottum-up aanpak via de Culturele Commissie Westerveld. Het geeft cultuurgedeputeerde Rein Munniksma vertrouwen dat het project in Westerveld breed wordt gedragen en dat het tot een structurele versterking van de culturele infrastructuur leidt. De gemeente Westerveld volgt in 2009 Hoogeveen op die onlangs als culturele gemeente startte met het `jaar van de hartstocht'.
3 Startnotitie voor beheersplannen Natura 2000-gebieden De startnotitie voor beheersplannen van de Natura 2000-gebieden in Drenthe is door het college vastgesteld. In deze startnotitie is beschreven hoe het proces en de organisatie verlopen. Met de vaststelling kunnen partijen aan de slag met de opstelling van beheersplannen voor de gebieden met vogel- en habitatrichtlijnen. In de plannen komt te staan welke maatregelen genomen moeten worden om de natuurwaarden te beschermen en welke activiteiten vergunningsplichtig worden. Naast de provincie en het ministerie van LNV worden terreinbeherende instanties, LTO en de groene instellingen gevraagd om betrokkenheid bij het proces. Doelstelling is om in 2010 voor alle gebieden een beheersplan te hebben.


4 Aanpassing subsidiegids provinciaal Meerjarenprogramma Voor het beter realiseren van de doelstellingen in het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied (pMJP) hebben GS een aantal wijzigingen doorgevoerd in de subsidiegids 2007. Het gaat om ambtelijke aanpassingen en wijzigingen in overeenstemming met Europese regels. De wijzigingen worden binnenkort opgenomen in de subsidiegids op www.drenthe.nl.


5. Vaststelling reglementen waterschappen in Drenthe Gedeputeerde staten hebben nieuwe reglementen vastgesteld voor de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Reest en Wieden en Velt en Vecht. De nieuwe reglementen sluiten aan op de Wet modernisering waterschapsbestel. De nieuwe reglementen worden ter vaststelling voorgelegd aan provinciale staten en vervolgens ter goedkeuring aangeboden aan de minister van Verkeer en Waterstaat.


6. Plattelandsgeld voor recreatie en agrarische sector Het college heeft ingestemd met een bijdrage voor een fietsknooppuntensysteem in Drenthe en verbetering van de waterhuishouding in een landbouwgebied in Zuidoost-Drenthe. Beide subsidies komen voort uit het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied.
Bijna 570.00 euro is nodig voor het maken van een fietsknooppuntensysteem in de provincie. Recreatieschap Drenthe heeft hiervoor een project ingediend dat aansluit op het vrijwel landelijk dekkende systeem van fietsknooppunten, een wegbewijzeringsysteem. Naast het geld voor het fietsknooppuntensysteem heeft het college ook ruim 387.000 euro toegekend aan het waterschap Velt en Vecht om de waterhuishouding te verbeteren van het landbouwgebied ten zuiden van Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. Hierdoor wordt een doelmatiger en duurzamere agrarische bedrijfsvoering gerealiseerd.

6. Half miljoen euro voor aanpak wijk Bargeres in Emmen De provincie Drenthe draagt 500.000 euro bij aan de herstructurering van het centrum van de wijk Bargeres in de gemeente Emmen. Het project heeft tot doel het gebied op te knappen, de sociale onveiligheid terug te dringen, de verkeerssituatie te verbeteren en de leefbaarheid te vergroten.