Gemeente Barneveld


Verslag Najaarscongres 2007 'Jeugd en alcohol'

Dit jaar heeft de gemeente Barneveld het Najaarscongres 2007 van het Politiedistrict West Veluwe Vallei georganiseerd. De avond vond plaats op woensdagavond 28 november in 'Huize De Schaffelaar'. Het congres stond in het teken van 'Jeugd en alcohol'. Een thema waar tegenwoordig veel om te doen is en waar veel over gesproken wordt. Denk bijvoorbeeld aan het 'ketenbeleid' wat nu een hot item is.

De avond begon goed met een erg grote opkomst. De zaal was voornamelijk gevuld met politiemensen en raadsleden van de gemeente Ede en Barneveld.

Na een kopje koffie te hebben gedronken kon de avond beginnen. Om de avond een goede invulling te geven, had de gemeente Barneveld drie sprekers uitgenodigd die ieder vanuit hun eigen invalshoek het thema bespraken, te weten:

* Dhr. L. Verver, Districtchef Politiedistrict West Veluwe Vallei;
* Mevr. J. Bezem, Hoofd Jeugdgezondheidszorg Hulpverlening Gelderland-Midden;

* Prof. dr. R.C.M.E. Engels, Hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Invulling van de avond
Na een toespraak van onze burgemeester ging het woord naar dhr L. Verver. Omdat hij werkzaam is bij de politie kon hij meer over jeugd en veiligheid vertellen. Hij deelde onder andere een aantal schokkende ervaringen die hij heeft gehad met jongeren onder invloed, zoals een meisje van 13 jaar dronken op haar fiets of een vader die 200 kratten bier bestelt voor een feest van zijn kind. Reden: zo heeft hij het drankgebruik zelf in de hand! "Met deze mensen moeten we alleen maar medelijden hebben", zegt dhr. Verver.

We moeten ons, volgens meneer Verver sterk gaan afvragen hoe dit probleem tot stand is gekomen. Hij geeft daar zelf een aantal redenen voor waaronder het vervagend normbesef binnen de samenleving. Het is tegenwoordig maatschappelijk aanvaard dat een kind van 14 of 15 jaar bier drinkt! Verder geeft dhr. Verver in zijn presentatie een aantal rake feiten. "De samenleving heeft een groot probleem. Daarnaast is de maatschappelijke schade enorm groot. Zowel op het gebied van verkeersveiligheid als op het gebied van gezondheidszorg."

De politie vindt dat er gebrek is aan toezicht op de verkoop van alcohol aan jongeren. Bij de supermarkt zitten jonge kinderen achter de kassa. 'Moeten die kinderen hun schoolvriendjes verbieden alcohol te kopen?' vroeg Leon Verver zich af. Hiermee stipt hij een groot dilemma aan. Hij besluit zijn presentatie met de vraag: 'Wie pakt de bal op?' Wie gaat iets doen aan het overmatig alcoholgebruik onder al die jonge kinderen?

Na dhr. Verver vertelde mevr. J. Bezem van de GGD ons over de gezondheid van kinderen die veel drinken. Jonge kinderen zitten midden in hun lichamelijke ontwikkeling en juist voor de jonge kinderen is alcohol erg slecht. Daarnaast heeft alcohol een negatieve werking op het intellectueel vermogen. Het verschil in gezondheid, ontwikkeling en hersenactiviteit van kinderen die niet tot veel drinken is dan ook

15-jarige jongen die 15-jarige jongen die schrikbarend groot. Aangetoond is dat hersenschade onder jongeren niet drinkt veel en vaak drinkt zeer groot is wanneer er vaak en veel gedronken wordt. De hersenactiviteit gaat dusdanig achteruit dat de jongeren vergeetachtig worden. Bezem noemt hierbij de welbekende black-outs die een mens vaak heeft nadat hij/zij te veel gedronken tijdens bijvoorbeeld een avondje uit.

Verder kwam Bezem met een aantal schokkende cijfers. Zo zijn er in 2007 nu al 240 kinderen in de leeftijd tot en met 14 jaar in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Verder zijn er van de 8800 spoedeisende gevallen -die met overmatig alcoholgebruik te maken hebben- maar liefst 930 in de leeftijd van 10- tot 19-jarigen.

De laatste spreker is prof. dr. Engels. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Engels heeft 400 gezinnen onderzocht. Hieruit bleek dat de invloed van ouders groter is op het alcoholgebruik van hun kind, dan veel mensen denken. Daarnaast is gebleken dat de invloed van leeftijdsgenoten "overschat" wordt als het gaat om alcoholgebruik.

Verder is Engels van mening dat ouders consequent moeten zijn in hun regels omtrent het alcoholgebruik. "Een kind van acht wordt verboden alcohol te drinken maar vanáf die leeftijd worden de regels niet meer consequent gehandhaafd", vertelt prof. dr. Rutger Engels. Wanneer die regels ook in de puberteit gelden zullen ouders meer invloed uitoefenen op het drankgebruik van hun kind en kunnen ze overmatig alcoholgebruik tegengaan.

Verder zegt hij dat wanneer ouders zelf minder drinken, dit een positieve uitwerking zal hebben op hun kind(eren). Wanneer een kind zijn vader of moeder vaak aan de drank ziet (m.u.v. alcoholisten), lijkt dat voor het kind iets 'normaals'. De drempel om zelf te drinken is voor deze jongeren daarom lager. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen van zwaardrinkende ouders positiever denken over alcohol dan andere kinderen. Daarnaast moeten ouders meer kennis krijgen van het alcoholgebruik van hun kinderen. Gemiddeld 50% van de moeders weet niet hoeveel haar kind drinkt. Wanneer de ouders meer kennis hebben over het alcoholgebruik kunnen zij beter inspelen op het gedrag van de kinderen.

De verantwoordelijkheid ligt volgens Engels geheel bij de ouders. Ook de politiek speelt een zeer belangrijke rol. Wanneer de prijs van alcohol stijgt zullen jongeren minder drinken. Tot nu toe staat Nederland hier nog niet open voor lijkt het. Daarnaast is het grof verhogen van de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol ook een optie.

Na de presentaties was er tijd voor een korte discussie. Er werd voornamelijk gediscussieerd over het ketenbeleid van de gemeente Ede en Barneveld. Ede streeft een rigoureuze aanpak na terwijl Barneveld kiest voor een ander beleid. Ook in Barneveld verdwijnen alle keten zoals keten nu zijn. Jongeren mogen onder strenge voorwaarden bij elkaar komen. "Het gaat hier om een uitsterfconstructie", aldus de burgemeester. Verder werden oplossingen aangedragen voor het overmatig alcoholgebruik van kinderen. Er kwamen oplossingen naar boven zoals de kinderbijslag voor ouders verminderen wanneer zij hun kind toestaan veel te drinken op jonge leeftijd, meer voorlichting te geven en een hardere aanpak na te streven.
Mutatiedatum 04/12/2007