Stichting Natuur en Milieu

Laks kabinet kiest voor blauwalg en niet voor een schoon milieu

Natuur en Milieu is teleurgesteld in het mestbeleid van minister Verburg. De minister is gezwicht voor de landbouwlobby en verzuimt de noodzakelijke maatregelen te nemen. Hierdoor zit Nederland nog jaren opgescheept met een door te veel mest vervuild milieu en worden Europese normen blijvend overschreden.

Natuur en Milieu verwijt de minister dat deze de normering voor stikstof op zandgronden en in lössgebieden niet voldoende aanscherpt. De voorgenomen aanscherping van tien procent is niet voldoende om voor schoon grondwater te zorgen volgens de normen.

Ook onverstandig is dat de minister de zogenoemde fosfaatgebruiksnormen niet aanscherpt. Bij het beleid van de minister is zelfs in 2027 nog veertig tot zestig procent van het oppervlaktewater te vervuild met fosfaten. Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: 'Op deze manier blijven de problemen met onder andere blauwalg ons nog jaren teisteren. Voor dit beleid betalen niet de vervuilers, de landbouw, maar de waterbeheerders, de recreatiebedrijven en de drinkwaterbedrijven de prijs.' Verder moet er wat Natuur en Milieu betreft een verbod komen op het gebruik van fosfaatkunstmest, gezien de overvloedige aanwezigheid van fosfaat in de grond door jarenlange overbemesting.

Ten slotte pleit Natuur en Milieu voor het in stand houden van het systeem van 'dierenrechten' dat nu de groei van de veestapel begrenst. Als dit afgeschaft wordt, leidt dit tot nog meer beesten en nog meer mest.

Natuur en Milieu is een van de maatschappelijke organisaties die op 5 december deelneemt aan een ronde tafel gesprek over het mestbeleid, de zogenoemde Evaluatie Meststoffenwet 2007. 'De minister is als een taxichauffeur die het licht van een afstand al op oranje zag vliegen, maar zelfs nu het inmiddels op rood staat weigert op de rem te trappen. Kennelijk zit de landbouwlobby vanaf de achterbank mee te sturen', zegt Mirjam de Rijk.

Publicatiedatum: 04-12-2007