Provincie Limburg

Persberichten

Gezamenlijke training gemeenten en Provincie krijgt vervolg Praktijkschool voor Ontwikkelingsplanologie Limburg

De Limburgse gemeenten, de Provincie en het Rijk geven een nieuwe impuls aan hun eerder al succesvolle gezamenlijke training en scholing op het gebied van ontwikkelingsplanologie. Gemeentelijke en provinciale medewerkers op het gebied van Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) gaan tot eind 2008 samen deelnemen in een reeks op maat gesneden opleidingsmodules. De eerste module start maandag 3 december in Weert. Zo ontstaat een systeem van 'training-on-the-job', waarin samenwerken aan concrete Limburgse ruimtelijke vraagstukken centraal staat. Het ministerie van VROM steunt de unieke aanpak, draagt voor bijna 1/3 deel bij in de kosten ( 450.000,-). Eerder concludeerde VROM al in een onderzoek, dat Limburg excelleert op het gebied van het stimuleren van en samenwerken aan een ontwikkelingsgerichte aanpak in de ruimtelijke ordening.

De nieuwe aanpak vormt een vervolg op een eerder project in 2005 en 2006, waarin gemeenten en Provincie samen hebben samengewerkt aan het creëren van de juiste randvoorwaarden voor toepassing van ontwikkelingsplanologie, aan de hand van concrete ruimtelijke projecten. Die aanpak heeft in januari 2007 tijdens een gezamenlijke studiereis geleid tot het vaststellen van het 'verdrag van Lille' dat de vijf kernpunten voor de aanpak van ontwikkelingsplanologie in Limburg bevat. Ook is afgesproken dat de 'Praktijkschool voor Ontwikkelingsplanologie Limburg' een vervolg krijgt, waarbij het accent nog meer komt te liggen bij gemeenten en bij praktische toepasbaarheid in de gemeentelijke RO-praktijk.

Uniek
De Praktijkschool voor Ontwikkelingsplanologie Limburg biedt aan de hand van laagdrempelige en op maat gesneden opleidingsmodules de kans om een groot aantal medewerkers van gemeenten en provincie samen verder te bekwamen in de toepassing van een ontwikkelingsplanologische aanpak. De opleidingsmodules houden steeds onderling verband en zijn helemaal geënt op de Limburgse situatie, op samenwerken in de praktijk en op concrete, actuele casussen. Juist dát maakt de Praktijkschool voor Ontwikkelingsplanologie Limburg uniek.
Het ministerie van VROM heeft eerder al waardering uitgesproken voor de unieke Limburgse aanpak en steunt de Praktijkschool voor Ontwikkelingsplanologie Limburg nu ook financieel. De Praktijkschool past binnen de GebiedsOntwikkelings-Aanpak Limburg (GOAL), onderdeel van het programma 'Investeren in Ruimte'.

Nieuwe Wet ruimtelijke ordening
De eerste opleidingsmodule gaat over de nieuwe Wro: 'Kansen en mogelijkheden met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening'. Deze module gaat in op de inhoud van de nieuwe wet en focust vervolgens op de toepassing van de Wro om maatschappelijk gewenste ontwikkelingen in Limburg zowel op gemeentelijk als op provinciaal niveau te realiseren. Niet de instrumenten maar de doelen staan daarbij centraal. De module wordt in opdracht uitgevoerd door de Bestuursacademie Nederland.
Voor deze module zijn inmiddels driehonderd aanmeldingen van zowel gemeentelijke als provinciale ambtenaren binnen.

4-12-2007 12:06