Veilig Amsterdam


Agressie in het verkeer
4 december 2007

Feit: overdag voelt 2% van de weggebruikers zich onveilig op de snelweg

Agressief rijgedrag is een verzamelnaam voor een bonte stoet overtredingen: grove snelheidsovertredingen, snijden, rechts inhalen, bumperkleven etc. De politie pakt agressief rijgedrag onder andere aan met surveillances met onopvallende videoautoâs/-motoren.

Specifieke cijfers over geweld in het verkeer zijn er niet of nauwelijks. Naar aanleiding van schattingen kan worden gezegd dat in Nederland zoân 4.000 tot 5.000 incidenten van geweld tegen onbekenden in het verkeer plaatshebben (Terlouw et al, 2000). Bij slechts een deel daarvan wordt aangifte gedaan. Het gaat bij politiedossiers meestal om fysiek geweld, bij slachtofferonderzoek gaat het echter ook om scheldpartijen en dat leidt uiteraard tot veel hogere cijfers. Een enquête uit Amsterdam (Afdeling Openbare Orde en Veiligheid, 2000) kwam tot 40.000 mensen die aangaven slachtoffer te zijn geweest van geweld in het verkeer.

De wet en sancties
De wet kent het begrip âagressief rijgedragâ niet, dus formeel wordt niemand bekeurd voor agressief rijden. Dat wil echter niet zeggen dat het niet verboden is. Agressief rijgedrag kan namelijk aangepakt worden via artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat het verboden is om âzich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderdâ. De wet ziet dit als een overtreding en de maximumstraf bedraagt twee maanden hechtenis of een boete van ⬠2.250. Ook kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 2 jaar opleggen.

Misdrijf
Als agressief rijgedrag tot een ongeval met (dodelijke) slachtoffer(s) leidt, dan geldt artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Dat luidt als volgt: "Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt, waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat."

De wet ziet dit als een misdrijf en de maximumstraf is -afhankelijk van de ernst van het ongeval (doden en/of letsel) en de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvond (alcoholgebruik, overtreding maximumsnelheid) negen jaar gevangenisstraf. Ook kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd van maximaal 5 jaar.