Provincie Flevoland



Ondernemen in een goed klimaat

Flevoland moet voorbeeld provincie worden!

In Flevoland staat klimaat neutraal ondernemen hoog op de agenda. Zo bleek maandag 3 december tijdens een bijeenkomst in het Provinciehuis. Vera Dam, directeur Natuur en Milieu Flevoland bood gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner, het eerste exemplaar aan van het boekje: "Ondernemen in een goed klimaat, praktijkverhalen klimaatneutraal ondernemen in Flevoland." Dit boekje is een gezamenlijk product van Natuur en Milieu Flevoland en de provincie. Aansluitend tekenden burgemeester de Jonge van de gemeente Dronten en Wethouder Lodders van de gemeente Zeewolde de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van de landelijke overheid.

Andries Greiner: `De provincie heeft zich in het collegeakkoord gecommitteerd aan het creëren van meer werkgelegenheid en aan 60% duurzame energie in de komende zes jaar. Nu al is Flevoland koploper met windenergie en duurzaam bouwen. Met het boekje willen wij ook organisaties en bedrijven bewust maken van de voordelen van het klimaatneutraal ondernemen. Als voormalig ondernemer ben ik uiteraard kritisch. Maar dit boekje laat door praktijkvoorbeelden zien dat het echt kan! Uiteraard ben ik zeer ingenomen met het feit dat de gemeenten Dronten en Zeewolde het goede voorbeeld geven.' Flevoland moet een voorbeeld provincie worden op dit gebied. Wij hebben immers de kans om het in één keer goed te doen!

Tijdens de aanbieding van het eerste exemplaar zei Vera Dam: `Het boek dient om lezers te inspireren met verhalen uit de praktijk over wat ondernemers met energiebesparing en duurzame energieopwekking kunnen doen. Maar vooral ook over hun ervaringen om een goed klimaat en ondernemersklimaat hand in hand te laten gaan. Van elektronicagigant tot pannenkoekenhuis: iedereen ziet kansen om klimaatbewust te ondernemen'.

Voor overheden is de uitdaging tevens dat zij in 2010 minimaal 50% duurzaam in te kopen. Met ondertekening van de intentieverklaring duurzaam inkopen geven de gemeenten aan dat zij in het vervolg duurzaamheidaspecten laten meewegen bij hun inkoopbeleid.

De gemeenten Dronten en Zeewolde kopen al een deel duurzaam in. Het zijn de eerste twee Flevolandse gemeenten die deze stap zetten. Burgemeester de Jonge: `Maar aan de voorkant, bij het inkopen, moeten we nog veel meer doen. Wel wekten we 2006 in Dronten meer energie op als dat we gebruiken. Daar zijn we natuurlijk heel trost op, maar er is nog een wereld te winnen` aldus. Ook Zeewolde wil in navolging van Dronten een klimaatneutrale gemeente worden. `Duurzaam inkopen past daar goed bij' stelde wethouder Lodders.

Vera Dam is blij met dit voorbeeld van de gemeenten Dronten en Zeewolde. `Wij hopen dat de overige Flevolandse gemeenten ook volgen. Alleen dan kan de rijksdoelstelling van 50% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald'. Zij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. `De aanschaf van energiezuinige producten levert de gemeente geld op'. Door de ondertekening van de deelnameverklaring gaan de gemeenten hun inkoop- en aanbestedingsbeleid stapsgewijs verduurzamen.

Met de ondertekening nemen de gemeenten deel aan het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn ondermeer de aanschaf van schone auto`s, energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding, duurzaam FSC hout in bouwprojecten.