Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jeugd en Veiligheid

Bouwen aan betrokkenheid

IJsselmonde telt 20.000 jongeren onder de 24 jaar. Met de meesten gaat het prima. Anderen hebben een extra zetje nodig. Heel soms met harde hand, weet Nurten Karisli die in IJsselmonde als portefeuillehouder jeugd en jongeren in haar pakket heeft. Jongeren hebben recht op een herkenbaar en samenhangend jeugdbeleid dat kinderen kansen biedt om zich te ontwikkelen. Passend bij hun talenten en mogelijkheden, zo stelt Nurten Karisli. We hebben concept- en beleidsmatig heel evenwichtig voor elke categorie kinderen en jongeren uitgestippeld wat we willen bereiken. In die doelstellingen werken we samen met professionele organisaties die hun vakgebied kennen en zich bij de deelgemeente betrokken voelen. En we geven jongeren de kans om zich op een aantrekkelijke manier betrokken te voelen bij wat er in IJsselmonde gebeurt. Bouwen aan betrokkenheid dus.

Jongerenhuis
Jongerenhuis is het sleutelwoord de komende jaren. Een jongerenhuis is een totaalconcept voor jongeren tot 24 jaar. Nurten: Het is het streven om de komende drie jaar in elke wijk in IJsselmonde een Jongerenhuis te realiseren. Je vindt er recreatie, informatie en steun bij scholing en het vinden van werk. Maar ook hulpverlening. Het is hier allemaal beschikbaar. Ook willen we proberen de buurtagent hierbij te betrekken. De portefeuillehouder wijst er op dat zon Jongerenhuis niet een soort van buurthuis is. Die al te vrijblijvende tijd ligt echt achter ons. In het Jongerenhuis gaat het om een pro-actieve ondersteuning bij wat jongeren willen. Het draagt concreet bij aan meer betrokkenheid bij de wijk in het bijzonder en de samenleving in het algemeen. Niet alleen maar ontspanning dus, maar een aantrekkelijk aanbod dat een beroep doet op de sociale competenties van jongeren. In de aanloop naar de wijkgewijze invulling met jongerenhuizen gaat de deelgemeente samen met anderen door met het versterken van de betrokkenheid van jongens en meisjes bij het wel en wee van de wijken en buurten van IJsselmonde. Jongeren zijn het waard om in te investeren. Dat vinden ook veel ondernemers in IJsselmonde. In korte tijd konden via ondernemend IJsselmonde zeventig stage- en werkplekken worden gerealiseerd.

Een zet in de rug
Maar niet elke jongere staat te trappelen om er iets goeds van te maken. Het Rebound Centrum geeft ze een zet in de goede richting. Jongeren die anders in niets doen wegzakken, kunnen daar op een aansprekende manier worden klaargestoomd voor opleiding en werk. In dit kader is de deelgemeente op dit moment als één van de partners actief met het huis aan huis bezoeken van jongeren die letterlijk en figuurlijk buiten beeld dreigen te raken. Nurten Karisli: Geen opleiding? Geen baan? Geen toekomst? De deelgemeente laat het er niet bij zitten.

Opvoedingsvraagstukken breed oppakken
Ze vervolgt: Soms is er keiharde overlast. Ook dan lopen we niet weg voor onze verantwoordelijkheden. Hard en doortastend optreden is dan nodig. Vaak heeft bijsturen het gewenste effect. Niet altijd. Net als onder volwassenen heb je ook jongeren die niet voor rede vatbaar zijn. Toch zullen we ook deze groep niet loslaten. Met een no-nonsense aanpak laten we zien dat er duidelijke grenzen zijn. Ook hier is samenhangend beleid nodig. Samen met de Jong-coördinator, de DOSA-regisseur, de voorpostfunctionaris Jeugdzorg, politie, justitie en woningbouwcorporaties. Opvoedingszaken zijn niet altijd even eenvoudig. Ik verwacht daarom veel van het Centrum voor Jeugd en Gezin dat nu in voorbereiding is. Het is een centrum waarin opvoedingsvraagstukken in breed verband wordt opgepakt. Met een concrete en effectieve teamaanpak. Dat sluit aan bij het samenhangend jeugdbeleid van de deelgemeente. Wij participeren dan ook graag in dit nieuwe centrum.