Eén krachtige belangenorganisatie voor muzieksector

04/12/2007 10:00



Kon. Ned. Fed. Muziekvereniging KNFM



Visitekaartje voor 2.400 amateurverenigingen met 130.000 muzikanten. Alle inspanningen zijn er op gericht dat Nederland in de loop van 2008 een grote belangenorganisatie voor de amateurmuzieksector krijgt. De nieuwe muziekkoepel vormt het visitekaartje voor 2400 muziekverenigingen met in totaal 130.000 muzikanten. De belangen van de harmonieën, fanfares, brassbands, percussie- en slagwerkensembles, drumfanfares, showkorpsen, majorette- en twirlgroepen, big bands, blaaskapellen en color guards in Nederland werden tot nu toe behartigd door drie landelijk opererende organisaties. In de loop van 2008 gaan de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM), de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM) en de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM) op in een gezamenlijke organisatie. De nieuwe koepel gaat aan de slag onder de werktitel Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO). Door als één gezamenlijke vereniging naar buiten te treden, verwachten de drie organisaties de amateurmuziek in Nederland krachtiger te kunnen vertegenwoordigen.

De nieuwe organisatie krijgt een dynamische en eigentijdse structuur, waarbij de bestuurlijke en inhoudelijke verantwoordelijkheid voor een belangrijk deel bij de basis komt te liggen. Een negenkoppig algemeen bestuur van vrijwilligers is belast met de dagelijkse gang van zaken.

De tien disciplines worden ingedeeld in vier doelgroepen (blaasmuziek, percussion, show, majorette/twirl/color guards) die ieder een zelfstandig bestuur krijgen. De instelling van deze doelgroepen maakt het mogelijk om op inhoudelijk terrein specifiek beleid te kunnen ontwikkelen. Verder komen er autonome provinciale bonden, die voornamelijk decentrale zaken voor hun rekening nemen. De doelgroepen en provinciale bonden zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur. De nieuwe organisatie wordt ondersteund door een centraal servicebureau dat werk biedt aan alle professionele krachten die thans bij de drie organisaties in dienst zijn.

De nieuwe koepel wil een krachtige belangenbehartiger zijn voor alle disciplines van de amateurmuziek in Nederland en zich als zodanig presenteren bij overheden, sponsors, pers en publiek. Ook het ontplooien van een actief jeugdbeleid en het verbeteren van het imago van de amateurmuziek behoren tot de speerpunten. De gezamenlijke belangenbehartiger is verder verantwoordelijk voor de organisatie van Nederlandse kampioenswedstrijden voor alle disciplines.