Ingezonden persbericht
Persbericht
TUMULT & Stichting Islam en Burgerschap organiseren een debat over de maatschappelijke rol van moskeeën.
In Holland staat een moskee...
Obstakel of opstap voor participatie?
Datum: dinsdag 4 dec. Tijd: 15.00 16.30 uur. TUMULT, Domplein 5, Utrecht.
Entree: vrij. (Info/reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)
In de debatten over de islam in Nederland staan twee meningen diametraal tegenover elkaar. Aan de ene kant moeten moslims seculariseren, en is geloofsbeleving slechts een privé aangelegenheid. Aan de andere kant is de islam juist een bindende factor en moet religie een rol spelen in het emancipatie proces van Nederlandse moslims. Hoe staan imams, moskeebestuurders en hun bezoekers zelf in die discussie?
Met o.a.: Mohamed Ousalah, Vereniging Imams in Nederland; Welmoet Boender, ISIM; Trees Pels, Verwey Jonker Instituut; en Mutlu Ercelik, Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN); Mohammed Salihi, voorzitter Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam. Voorzitter is Jos van Beurden, journalist.
Op een aantal universiteiten worden opleidingen tot geestelijk verzorger op islamitische leest aangeboden. Aan de Hogeschool InHolland kun je een imamopleiding volgen. Imams proberen zich, heel Nederlands, tot een beroepsgroep te organiseren. De islam wordt daarmee ook een Nederlandse religie. Tegelijkertijd lezen we verhalen over tot radicalisering aanzettende preken in gebedshuizen, en worden in politiek Den Haag vraagtekens gezet bij de financiering van een aantal moskeeën.
Wat gebeurt er nu in de moskeeën? Dat er naast gebeden ook les wordt gegeven weet iedereen nu wel. Maar wat voor rol spelen moskeeën in de wijken? Met wie werken de moskeeën al samen? Hoe worden de problemen die een kleine groep jongens veroorzaken besproken? Staan de moskeeën in de Nederlandse samenleving of staan zij er met de rug naar toe?