Dordrecht, 3 december 2007

PERSBERICHT - Monument Ontkend! Monumentaal pand in Dordrecht nog steeds bezet door Dordtse krakers om het te behouden van sloop; Veel belangstelling van publiek en media.

Dordrecht - Het monumentale pand aan de Vrieseweg 80 te Dordrecht, dat op zondag 2 december werd gekraakt om het te behouden van sloop, is nog steeds bezet. De gemeente constateerde maandag dat de kraak rechtmatig is. Pers en publiek toonden veel belangstelling voor de actie. De krakers zijn dan ook de hele dag beziggeweest met het rondleiden van mensen door het pand.

In het driehoeksoverleg van burgemeester, officier van justitie en politiecommissaris is maandag gesproken over de kraakactie. Het pand staat nog geen jaar leeg, wat wel een vereiste is voor een rechtmatige kraak. Op basis van gemeenteraadsnotulen uit 1994 gaat de politie echter niet tot ontruiming over wanneer de eigenaar op korte termijn geen plannen heeft voor het pand. In het driehoeksoverleg kwam men overeen dat dit bij de Vrieseweg 80 het geval is. Een eerste overwinnig voor de krakers!

Het pand is op maandag druk bezocht door publiek en pers. De krakers hielden een open dag en verzorgden rondleidingen voor belangstellenden. Daarnaast boden zij bezoekers en omwonenden aan een bezwaarschrift tegen de sloop van het pand te ondertekenen. Inmiddels zijn er al 80 bezwaarschriften ondertekend, die binnenkort zullen worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.

De eigenaar van het pand, dhr. Van Pelt, is niet blij met de actie. Hij heeft de politie dan ook verzocht het pand te ontruimen. De politie is niet op zijn verzoek ingegaan. De krakers wachten verdere stappen van dhr. Van Pelt af. Zij voelen zich in hun actie gesteund door de buurtbewoners, waarvan velen posters voor het raam gehangen hebben ter ondersteuning van de kraak.

Op zondagmiddag 2 december bezette een groep krakers het monumentale pand, dat dateert van 1902 en werd ontworpen door de bekende architect H.A. Reus, om te protesteren tegen de aangekondigde sloop door dhr. Van Pelt. Het pand moet plaatsmaken voor een oprit naar het achterliggende parkeerterrein van een nabij liggend pand van Van Pelt. De krakers vinden dit een nodeloze sloop en vernietiging van het stadsgezicht. Ondanks eerdere toezeggingen dat hij het pand zou restaureren en het aanbod van een goedkope lening door de gemeente, is Van Pelt niet van plan het gebouw te behouden. Dit is ook duidelijk te zien aan de ravage binnenin het pand: tijdens illegale sloopwerkzaamheden zijn vloeren, muren en klassieke schoorsteenmantels kapotgeslagen en voorzieningen als toilet en verwarming eruit gesloopt.

Momenteel heeft minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het pand in behandeling om het eventueel op de Rijksmonumentenlijst te plaatsen, op initiatief van het Kuypersgenootschap. De gemeente heeft tegen deze status van Rijksmonument een negatief advies uitgebracht, ondanks aanbevelingen van de welstandscommissie en monumentenzorg om een positief advies uit te brengen. Tegen het negatieve advies kan nog twee weken bezwaar aangetekend worden. De krakers roepen iedereen op om dit te doen en zo te protesteren tegen de sloop van ons cultureel erfgoed! Bewoners bepalen het aangezicht van een stad, niet projectontwikkelaren.

Zie voor meer informatie en foto's www.reddereus.tk .

Noot voor redacties: