Ingezonden persbericht


Management takeover scan biedt ondersteuning bij MBO en MBI

Nieuwe tool voor beoordeling ondernemerskwaliteiten

Bij de overdracht van een bedrijf zijn er tal van belanghebbenden. Denk aan de verkoper, het personeel, klanten, leveranciers en niet te vergeten: de koper. Volgens sommigen zijn de stakeholders van de verkopende onderneming het meest gebaat bij een overname van binnenuit. Anderen pleiten juist voor een koper die niet uit de onderneming komt. Volgens Adcorporate zijn de kwaliteiten van de manager leidend. Daarom ontwikkelde de bedrijfsovernamespecialist een nieuwe tool: de management takeover scan.

Een managementbuy-out (MBO) betekent dat een ondernemer het bedrijf verkoopt aan het zittende management. Een managementbuy-in (MBI) is het tegenovergestelde; hierbij neemt een 'vreemde' manager de onderneming over. Of het nu om een MBO of een MBI gaat: de voordelen voor beide kopers bestaan in het algemeen uit de verhoogde wil van de verkoper om de overnamefinanciering te realiseren en de relatief korte doorlooptijd van het overnametraject

Voordelen MBO
Indien vanuit de overige stakeholders wordt geredeneerd, bestaat er een aantal verschillen tussen de MBO en de MBI. De voordelen van een MBO omvatten vooral de ervaring en kennis van de manager met betrekking tot het bedrijf, het personeel, de klanten en de leveranciers. Dat is overigens geen garantie voor succes. Het blijft immers de vraag of de overnemende manager de benodigde expertise (technisch, commercieel en financieel) in huis heeft om het bedrijf continuïteit te bieden.

Voordelen MBI
Ook een MBI biedt duidelijke voordelen. Zo is een manager van buitenaf niet 'belast' met de historische gang van zaken binnen het bedrijf; deze kan een eigen visie bepalen en eventueel het roer omgooien. Deze wellicht objectievere marktbenadering wijkt vaak af van het - nog steeds door veel ondernemers toegepaste - ondernemen op onderbuikgevoel. Managers van buitenaf brengen veelal hun eigen ervaringen, kennis en netwerk mee en vormen op deze manier een versterking voor het over te nemen bedrijf.

Ondernemerskwaliteiten richtinggevend
Wat is nu beter voor de onderneming en de betrokken partijen: een MBO of een MBI? Hierop zijn verschillende antwoorden mogelijk. In ieder geval zijn de competenties van de overnemende manager het allerbelangrijkst. In dat opzicht is het verschil tussen een MBO en een MBI nihil: beide managers moeten ondernemers zijn én als ondernemers denken. Alleen met deze eigenschappen zijn zij in staat de onderneming continuïteit te verschaffen.

Nieuw hulpmiddel bij MBO en MBI
Om te beoordelen of managers geschikt zijn voor het ondernemerschap ontwikkelde overnamespecialist Adcorporate een nieuwe tool: de management takeover scan. Deze revolutionaire scan, die begin 2008 wordt gelanceerd, bestaat uit een doordachte combinatie van een psychologisch valide analyse en een pragmatisch toepasbaar model. Op een zevental competenties wordt getoetst of de manager voldoende ondernemer is en welk type bedrijf het beste bij de persoon past. Bij zowel een MBO als een MBI kan de tool gebruikt worden om overnemende managers te toetsen, bij een MBI biedt de scan bovendien ondersteuning bij het selecteren van een bedrijf.

Adcorporate is een fusie- en overnamespecialist met 14 vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Spanje.

Ingezonden persbericht