Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 387 RV
Datum: 3 december 2007

Steunpunt Landschap

Zuidoost Fryslân krijgt vervolg

Het Steunpunt Landschap Zuidoost Fryslân krijgt een vervolg. Van 2004 tot 2007 was het Steunpunt Landschap een succesvol ROM-project in Zuidoost Friesland. De vijf Zuidoost Friese gemeenten, de provincie en Landschapsbeheer Friesland willen dit succesvolle project een vervolg geven voor nog eens vier jaar. Het gebiedsplatform Zuidoost Fryslân stelt Gedeputeerde Staten voor E 194.947,- beschikbaar te stellen voor het steunpunt.

Met de beëindiging van het ROM-project Zuidoost Friesland, op 1 november 2007, zou ook het Steunpunt Landschap ophouden. Maar vanwege het succes is besloten het project voort te zetten voor nog eens vier jaar. Doel van het project is om de bestaande samenwerking op het gebied van landschap te continueren. De inzet van het Steunpunt Landschap is om gerichte uitvoering van projecten te stimuleren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om behoud en versterking van de houtwallen, poelen, bosjes, erven en lanen, die het Zuidoost Friese landschap zo kenmerken.

Het Steunpunt Landschap is een zelfstandig project en is in 2004 opgezet om particulieren, overheden, verenigingen en organisaties te helpen om de zorg voor het bijzondere Zuidoost Friese landschap op te pakken. Daarbij ging het de afgelopen jaren om herstel en versterking van het landschap en om projecten Dorpen In Het Groen. Hierin werkte het Steunpunt samen met Landschapsbeheer Friesland en de vier ROM-gemeenten. Het Steunpunt beslaat nu zelfs alle vijf gemeenten van Zuidoost Fryslân: Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Opsterland, Heerenveen en Smallingerland.

De totale kosten van het project bedragen E 389.894,-. Het Gebiedsplatform Zuidoost Friesland vindt het belangrijk dat de versterking van het Zuidoost Friese landschap voor de komende jaren voortgezet wordt en adviseert positief aan Gedeputeerde Staten over de ingediende subsidieaanvraag. Bij diezelfde vergadering werd ook de ROM-restopgave in ontvangst genomen door het Gebiedsplatform. Allerlei organisaties en partijen in Zuidoost Friesland staan aan de lat voor de uitvoering van projecten die gaan over natuur, landschap, milieu, water, landbouw en recreatie & toerisme. Voor Zuidoost Friesland is deze restopgave daarom een speerpunt voor de periode 2007-2013. Met de ontvangst van het document is het Gebiedsplatform formeel nu de 'erfgenaam' van het afgesloten ROM-project geworden.

Bijlage bij persbericht

In deze bijlage staat een greep uit de zeventien projecten die een positief advies hebben gekregen van gebiedsplatform Zuidoost Fryslân.

Verbeteren ijsbaancomplex Nijeberkoop
De ijsbaan van Nijeberkoop wordt steeds minder bruikbaar. Dit komt ondermeer door de vruchtbare zode op het onderliggende land. De ijsclub wil dit aanpakken door de zode te verwijderen. Daarnaast moet het koek-en-zopie-hokje verbeterd worden. De totale kosten van dit project bedragen E 9.210,-. Het gebiedsplatform Zuidoost Friesland adviseert Gedeputeerde Staten een bijdrage van E 1.950,- beschikbaar te stellen uit het provinciaal Meerjarenprogramma, thema leefbaarheid.

Notariskoepel Beetsterzwaag
De Stichting Bevordering Toerisme Beetsterzwaag en gemeente Opsterland willen de Notariskoepel in de tuin van het gemeentehuis restaureren en een nieuwe bestemming geven. De stichting ziet het zeshoekige gebouwtje als een goed en centraal toeristisch informatie- en vertrekpunt voor wandelingen en excursies. Daarnaast wil ze dat het gebouw uit de vervallen staat komt waarin het zich nu bevindt. De Notariskoepel wordt ingericht als Toeristisch Informatiepunt. De totale kosten van dit project bedragen E 79.220,-. Het gebiedsplatfrom Zuidoost Friesland adviseert Gedeputeerde Staten een bijdrage van E 16.315,- beschikbaar te stellen uit het pMJP, thema recreatie & toerisme.

Wandelroutes Waskemeer
De wandelcommissie van Plaatselijk Belang Waskemeer wil een aantal wandelroutes realiseren en enkele 'losse' paden aaneen smeden, om zo tot een cluster van drie wandelroutes te komen. De commissie maakt gebruik van de landelijke regeling boerenlandpad.nl, waarbij de mogelijkheid is gecreëerd om boeren tegen een vergoeding hun land te laten openstellen. De commissie wil de routes voorzien van routeverwijzingen, beschrijvingen op papier, informatiebordjes en enkele bankjes/picknicksets. De totale kosten van dit project bedragen E 18.320,-. Het gebiedsplatform Zuidoost Friesland adviseert Gedeputeerde Staten een bijdrage van E 4.600,- beschikbaar te stellen uit het pMJP, thema leefbaarheid.


* Plattelânsprojekten *
Plattelânsprojekten is het loket voor projecten en subsidies in Fryslân en is in 2001 door de provincie Fryslân gestart om een sociale en economische impuls te geven aan het Friese platteland. Hiervoor is Fryslân opgedeeld in zes gebieden. Het projectbureau Plattelânsprojekten Zuidoost Fryslân richt zich op het bij elkaar brengen van goede projectideeën en subsidies en het bevorderen van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en overheden. Het gebiedsplatform Zuidoost Friesland beoordeelt subsidieaanvragen van initiatiefnemers uit het gebied en brengt daarover advies uit aan Gedeputeerde Staten. Het platform bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en themadeskundigen uit het gebied.

Provincie, Rijk en Europa stellen middelen beschikbaar om hun beleid voor het platteland tot uitvoering te brengen. Daarvoor hebben zij in het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP) concrete doelen uitgewerkt die zij in de periode 2007 - 2013 willen bereiken. De provincie biedt initiatiefnemers van projecten op het Friese platteland daarmee de gelegenheid om subsidies aan te vragen die passen binnen de gestelde doelen.
-----------------------


---- --