Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 december 2007

Vragen van het lid Samsom (PvdA) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Wonen, Wijken en Integratie

over de verplichtstelling van het energielabel op huizen per 1 januari 2008


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over het nieuwe energielabel op te koop aangeboden huizen, waarbij 3 adviesbureaus tot 3 geheel verschillende beoordelingen kwamen (C, E resp. G) van het te voeren energielabel? {1}


2. Hoe kunnen deze verschillen volgens u verklaard worden? Zijn de regels op basis waarvan het label wordt toegekend niet duidelijk genoeg? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo nee, welke verklaring is er dan voor het ontstaan van deze verschillen, en wat gaat u daaraan doen?


3. Is het waar dat het toegekende label uiteindelijk invloed kan hebben op de waarde van de huizen? Is het waar dat er voor de huizenbezitter een zeker belang is om tot een zo hoog mogelijk energielabel te komen?


4. Is het daarnaast waar dat er voor het adviesbureau een zeker belang is om tot een zo laag mogelijk label te komen, als dit adviesbureau zelf adviseert over energiebesparende maatregelen om het label hoger te krijgen en deze werkzaamheden zelf wil uitvoeren?


5. Kunnen de uiteenlopende belangen, die het label zowel omhoog als omlaag kunnen stuwen, een verklaring zijn voor de verschillende beoordelingen in het TV-programma Radar?


6. Kunt u maatregelen voorstellen om het toekennen van het label en advies enerzijds en vervolgwerkzaamheden anderzijds te scheiden, zodat adviesbureaus er geen direct belang meer bij hebben om een te laag label toe te kennen?


7. Welke sancties zijn er op adviesbureaus die onjuiste labels afgeven, afgezien van het intrekken van de certificering?


8. Is het waar dat er op dit moment slechts 60 gecertificeerde adviesbureaus zijn, terwijl er ieder jaar 420.000 huizen verkocht worden? Hoe gaat u voorkomen dat deze spanning tussen vraag en aanbod leidt tot wachtlijsten en/of zeer hoge tarieven?


9. Bent u bereid richtprijzen te publiceren op de website van VROM? Zo nee, hoe gaat u op een andere manier voorkomen dat consumenten hoge tarieven gaan betalen en daarmee het draagvlak voor energiebesparing ondermijnd wordt?


10. Kan de minister overwegen om de ingangsdatum te verschuiven, indien er geen garanties zijn dat de problemen zijn verholpen, zoals Radar die constateert?


11. Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden, gezien de naderende datum van 1 januari 2008?

{1} TROS Radar, 26 november 2007

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl