Gemeente Lochem


Gemeenteraad nodigt u uit voor rondetafelgesprekken

"Vanavond even naar de ronde tafel om mijn mening te geven over het gemeentelijke beleid." Of: "Even de kans grijpen om in de koffiepauze van het rondetafelgesprek dat gemeenteraadslid te spreken." Het zou zomaar kunnen dat inwoners van de gemeente Lochem dat vanaf nu regelmatig gaan doen. De gemeenteraad is er in ieder geval klaar voor. Drie december start de raad met de nieuwe werkwijze. Met meer echt debat, een duidelijk moment van besluiten nemen en vooral een lagere drempel voor de inwoners. De gemeenteraadsleden willen belanghebbende burgers horen, vóórdat ze een besluit nemen. De raad nodigt u actief uit aan de ronde tafel.

Rondetafelgesprek: informatie verzamelen
Iedere drie weken houdt de gemeenteraad rondetafelgesprekken. Alle belangrijke onderwerpen komen eerst hiér op de agenda. De raad nodigt de betreffende inwoners en organisaties per brief uit. Verder is iedereen die een inbreng wil leveren van harte welkom. Aan de ene kant van de ronde tafel zitten zes raadsleden, van elke partij één. Aan de andere kant zitten de inwoners die het woord willen doen. Ook de burgemeester of wethouder die over het onderwerp gaat, de portefeuillehouder, schuift aan. De raadsleden zullen u aan het woord laten en vervolgens alle vragen stellen die ze nodig vinden om een goed beeld van de situatie te krijgen. Ook bevragen ze de portefeuillehouder. De gemeenteraadsleden discussiëren nu dus nog niet met elkáár en ze geven geen mening. Ze verzamelen aan de ronde tafel zoveel mogelijk informatie. Als ze twee weken later een besluit moeten nemen over het onderwerp komen ze dus goed beslagen ten ijs.

Twee weken later: raadsdebat en besluiten nemen
Veertien dagen later vergadert de gemeenteraad voltallig. De raadsleden debatteren dan met elkaar over de onderwerpen en vormen hun uiteindelijke mening. Vervolgens neemt de raad de besluiten. Als tijdens het debat blijkt dat er meer tijd nodig is, wordt een besluit pas op de volgende plenaire vergadering genomen. Deze vergaderingen van de gemeenteraad zijn natuurlijk openbaar. Iedereen die dat wil kan ze bijwonen, maar mensen kunnen hier niet meer inspreken.

Agenda rondetafelgesprekken
Op de gemeentepagina in Extranieuws zal steeds te lezen zijn welke onderwerpen aan bod komen aan de ronde tafel. Daar staat ook het tijdstip bij, zodat u er niet de hele avond voor uit hoeft te trekken. Ieder rondetafelgesprek duurt namelijk een uur, daarin worden één of meer onderwerpen besproken. De direct belanghebbenden (of hun belangenorganisaties) krijgen daarnaast een persoonlijke uitnodiging per brief. Op deze website staan binnenkort de data van de rondetafelgesprekken en de gemeenteraadsvergaderingen. U vindt daar dan ook de agenda's en de verslagen. De agenda komt ook steeds in de Extranieuws.

Wandelgangen in de koffiepauze
Wilt u een raadslid spreken? Dat kan altijd. Namen, telefoonnummers en emailadressen staan op deze internetsite en in de gemeentegids. De avonden van de rondetafelgesprekken bieden u een extra mogelijkheid. Een half uur voor aanvang of in de koffiepauze bent u welkom voor een kopje koffie. Van alle fracties zijn raadsleden aanwezig die u graag te woord staan. Op deze momenten kunt u ook naar de vierkante tafels. Bij deze tafels staan ambtenaren en eventueel collegeleden. U en raadsleden kunnen hen benaderen over de technische onderwerpen waarover de gemeenteraad de komende vergadering gaat besluiten. De onderwerpen staan steeds in de Extranieuws en op www.lochem.nl. Ook na de rondetafelgesprekken is er gelegenheid om met raadsleden te spreken.

Nieuw vergaderschema van de gemeenteraad
Vanaf december gaat de gemeenteraad in een cyclus van drie weken vergaderen:

Week 1: rondetafelgesprekken
Alle belangrijke onderwerpen komen eerst hier op de agenda. Raadsleden verzamelen hier de informatie die ze nodig hebben om een afgewogen besluit te nemen. Ze nodigen burgers actief uit om hun verhaal te komen doen (zie ook het bericht over de rondetafelgesprekken). Hier kunnen inwoners dus gebruik maken van hun recht om hun mening of visie te geven. Week 2: vergaderingen van de politieke partijen
In deze week bereiden de politieke partijen binnen de eigen geledingen de komende raadsvergadering voor. Ze betrekken hier de informatie bij die ze tijdens de rondetafelgesprekken hebben gekregen.

Week 3: gemeenteraadsvergadering
Tijdens deze vergadering debatteren de politieke partijen eerst met elkaar over de onderwerpen. Het laatste deel van de vergadering nemen ze de besluiten. In sommige gevallen zal het zo zijn dat de raad meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen. Het onderwerp komt dan op de volgende vergadering van de gemeenteraad terug, over drie weken.

De raadscommissies VROEM, ABF en SLZ bestaan vanaf december niet meer. Er zijn geen commissievergaderingen meer. Burgers hebben vanaf december de gelegenheid om mee te praten tijdens de rondetafelgesprekken.

Waar vindt u meer informatie over de rondetafelgesprekken?
* Kijk de komende weken op de gemeentepagina in de Extranieuws.
* De agenda's en verslagen liggen vanaf 6 december ter inzage op het gemeentehuis, locaties Hoofdstraat 28 in Gorssel en Markt 3 in Lochem.
* Drie dagen na de rondetafelgesprekken staan de verslagen op deze website
* Informeer bij leden van de gemeenteraad. Voor namen, telefoonnummers en emailadressen kijk op de website of in de gemeentegids.
* Informeer bij de griffie van de gemeenteraad, telefoon (0573) 28 93 71.
* De gemeente Voorst is drie jaar geleden begonnen met rondetafelgesprekken. Kijk op www.voorst.nl.