Stadsdeel Amsterdam-Noord

Fort Durgerdam straks beter toegankelijk en opgeknapt

Ter hoogte van Durgerdam ligt het Vuurtoreneiland: een bijzonder eiland dat(her)ontdekt mag worden. Het Vuurtoreneiland ook wel Fort Durgerdam genoemd, heeft een grote cultuurhistorische waarde omdat het onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, dat UNESCO- werelderfgoed is. Door de ligging in het IJmeer, naast de buitendijkse natuurgebieden IJdoorn en Hoeckelingsdam, is het eiland ook van grote ecologische betekenis.

Om de toekomst van het eiland veilig te stellen nam Staatbosbeheer het initiatief om het eiland te restaureren en toegankelijker te maken voor bezoekers. Stadsdeel Amsterdam-Noord ondersteunt dit initiatief van harte en is medeondertekenaar van een intentieverklaring, waarin deze ambitie is vastgelegd Naast Staatsbosbeheer tekenen ook de Dienst Landelijk gebied, de provincie Noord-Holland en Stichting Nationaal landschap laag Holland deze overeenkomst.

De Provincie, toekomstig beheerder Staatbosbeheer en alle andere betrokken partijen hebben afgesproken te gaan onderzoeken hoe samen te werken om het Vuurtoreneiland te restaureren en verder te ontwikkelen zodat het publiek het fort - meer dan nu het geval is - kan gaan bezoeken.

Geschiedenis

Het Vuurtoreneiland is in 1701 ter hoogte van het Noord-Hollandse Durgerdam aangelegd in de toenmalige Zuiderzee. In 1893 werd het oude vuurtorengebouw op het Vuurtoreneiland vervangen door een gietijzeren constructie, deze toren staat er nu nog. Tussen 1826 en 2003 werd de functie van vuurtorenwachter in Durgerdam uitgeoefend door de familie Engel.

Het Vuurtoreneiland maakt sinds de 19^de eeuw als fort Durgerdam onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, een circa 135 kilometer lange verdedigingsring om de hoofdstad. Het bestaat uit dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water gezet kunnen worden en niet minder dan 42 forten. Door de plaatsing op de Werelderfgoedlijst, heeft het eiland een monumentale status.

Toekomst

De Provincie, Staatbosbeheer, stadsdeel Amsterdam-Noord, de Dienst Landelijk Gebied en Stichting Nationaal Landschap Laag Holland gaan onderzoeken of het mogelijk is het Vuurtoreneiland toegankelijker te maken voor het publiek. Daarbij kijken de partijen ook hoe omwonenden en bedrijven op een verantwoorde manier betrokken kunnen worden bij de toekomst van het eiland.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring geven de partijen invulling aan Rijks- en provinciaal beleid voor het behoud van cultureel erfgoed. Uitgangspunt van het beleid is behoud door ontwikkeling. Dit principe geldt ook voor de ander monumenten van de Stelling van Amsterdam. In het gebiedsprogramma Stelling van Amsterdam 2005-2008, streeft de provincie de volgende doelen na voor het behoud en ontwikkeling van de verschillende objecten.


* Behoud van de ruimtelijke samenhang tussen de verschillende (deels beschermde) onderdelen van de Stelling;

* Versterken van de herkenbaarheid en de gebruikswaarden van het monument;

* Verbetering van de bestaande en aanleg van nieuwe recreatieve routes;

* Herbestemmen van forten en bijgebouwen die bijdragen aan publieke toegankelijkheid.

Overeenkomst

De resultaten van het onderzoek naar de verschillende gebruiksmogelijkheden van het Vuurtoreneiland zijn in de loop van 2008 bekend. Als vervolg op de intentieverklaring willen alle betrokken partijen dan een samenwerkingsovereenkomst opstellen waarin de nieuwe gebruiksfunctie van het Vuurtoreneiland staat opgenomen.

Afdeling Communicatie

Stadsdeel Amsterdam-Noord

Telefoon: (020) 6349 457