Gemeente Grootegast


Een aantal diftarzaken en de milieupas

Met ingang van 1 januari a.s. wordt het diftarsysteem ingevoerd voor de inzameling van afval. Naast een vast tarief (¤ 130,-- per adres) betaalt iedereen per kilo afval (¤ 0,19) dat wordt aangeleverd. De tarieven zijn nog niet vastgesteld maar de genoemde bedragen zijn al wel aan de gemeenteraad voorgelegd. Over de invoering van diftar heeft u een tweetal informatiebulletins gehad maar het is toch goed nog een paar zaken uit te lichten. Het wegen:
In de huisvuilwagen zit een systeem ingebouwd voor het wegen van de container. Dit wegen gebeurt 2 keer; eerst wordt uw volle container gewogen die daarna in de auto wordt geleegd. Als uw container weer terug wordt gezet wordt hij weer gewogen. Dit is belangrijk want van tijd tot tijd blijft er afval in de container achter. Met name bij vorst wil wel eens een deel in de groene container achterblijven. U betaalt dus alleen voor het afval dat in de auto is gekomen niet voor het afval wat nog in de container is achtergebleven. Aanbieden van de containers:
In het vaste tarief voor diftar is ook een component opgenomen voor het legen van de containers. Per leging moet door de gemeente een bedrag worden betaald. Hetzelfde bedrag moet worden betaald als de container met maar een beetje afval daarin wordt aangeboden. Om dit onderdeel van de kosten in de hand te houden is het dus belangrijk dat de containers zoveel mogelijk vol worden aangeboden. Dit kan resulteren in een lager vast tarief voor het jaar daarop. Sloten op de containers:
Op de container kunt u een slot te krijgen om te voorkomen dat anderen afval in uw container dumpen. Dit kunt u ook voorkomen door de container pas aan de weg te zetten als de huisvuilauto bij u in de buurt is. Voor het krijgen van een slot op uw container moet een eenmalige borg betalen van ¤ 27,50. Dit is een zogenaamd kantelslot. Als de container op de kop boven de wagen hangt wordt het slot automatisch geopend en gaat de inhoud van de container in de auto. Het slot wordt door medewerkers van de gemeente op een speciale manier gemonteerd. Juiste montage van de sloten is belangrijk om verstoringen van de inzameling te voorkomen. Het is niet toegestaan om zelf één of ander slot op de container te maken. Incontinentiemateriaal:
In Nederland was er één bedrijf dat zich bezig hield met de inzameling van incontinentiemateriaal namelijk het Amerikaanse bedrijf Knowaste die dit materiaal recyclede. Dit bedrijf heeft van de één op andere dag besloten met de inzameling in Nederland te stoppen. Nu er in Nederland geen bedrijf meer is voor de recycling van incontinentiemateriaal is er op dit moment geen andere mogelijkheid dan het materiaal in de grijze container te deponeren. Of er op termijn nog een bepaalde voorziening komt voor de inzameling van dit materiaal is nu nog niet te zeggen. Als er iets valt te melden zal dat in deze voorlichtingsrubriek gebeuren. Opwaarderen milieupas:
De milieupas kon u opwaarderen met contant geld, chipknip of pinpas. Met ingang van 1 januari a.s. vervalt de mogelijkheid om met contant geld saldo op uw milieupas over te brengen. De andere twee mogelijkheden blijven bestaan.