Russell Investments: Alternatieve beleggingen worden standaard
03/12/2007 15:38
Russell Investments
Russell Investments Global Survey: Alternatieve beleggingen worden standaard
-Wereldwijd plannen beleggers hun belangen in alternatieve beleggingen uit te breiden
-Institutionele beleggers verwachten dat rendementen op private equity zullen toenemen, terwijl die van hedge funds en vastgoed min of meer gelijk zullen blijven
AMSTERDAM - 3 December 2007 - Pensioenfondsen en stichtingen, die hebben deelgenomen aan een recent wereldwijd onderzoek, voorspellen dat zij over twee jaren een groter deel van hun beleggingsportefeuille zullen toewijzen aan private equity, hedge funds en vastgoed. Dit blijkt uit het achtste wereldwijde rapport over alternatieve beleggingen dat vandaag is vrijgegeven door Russell Investments.
Als percentage van het belegd vermogen verwachten institutionele beleggers in Noord-Amerika, Europa, Japan en Australië dat in alledrie de subcategorieën het belang zal toenemen met één uitzondering: Australische institutionele beleggers verwachten dat zij hun gemiddelde belang in hedge funds gelijk zullen houden.
Sedert 1992 onderzoekt Russell periodiek pensioenfondsen en stichtingen (belegd vermogen $1 miljard of meer) in Noord-Amerika, Europa, Japan en Australië om hun participatie in en hun verwachtingen omtrent alternatieve beleggingscategorieën te meten. De resultaten, gebaseerd op antwoorden van 326 organisaties wereldwijd, zijn gepubliceerd in een gedetailleerd rapport, 2007-2008 Russell Investments Survey on Alternative Investing. Het rapport presenteert data per regio, beleggingscategorie en type instelling en omvat een gedetailleerde analyse van het gebruik van beleggingsstrategieën, geografische spreiding en verwachte rendementen.
Belangrijkste conclusies:
-Wereldwijd verwachten institutionele beleggers (respondenten) dat hun strategische allocatie in hedge funds zal zijn toegenomen in 2009, met uitzondering van Australië waar deze naar verwachting gelijk zal blijven op 4,1%. Europese institutionele beleggers verwachten dat zij hun allocatie in hedge funds zullen laten toenemen van 7,4% tot 8,4%, terwijl Japanse instellingen verwachten dat zij het belang zullen laten toenemen van 9,3% tot 9,9%. De grootste toename wordt verwacht in Noord-Amerika, waar de allocaties naar verwachting zullen toenemen van 7,5% tot 8,9% in de komende twee jaren.
-Strategische asset allocaties in private equity zijn bij alle instituten in Europa, Australië en Japan toegenomen, terwijl deze in Noord-Amerika licht afnamen. Evenwel wordt voor het jaar 2009 in alle regio's een toename van de asset allocatie naar private equity voorzien.
-Wereldwijd hebben institutionele beleggers de hoogste verwachtingen voor het rendement op private equity, terwijl het verwachte rendement op hedge funds en vastgoed gelijk blijft. Wereldwijd variëren de gemiddelde rendementsverwachtingen (mediaan) voor private equity tussen 8 en 13%, waarbij Noord-Amerikaanse en Europese instellingen de hoogste verwachtingen koesteren in deze beleggingscategorie.
-Het gebruik van vastgoed als beleggingscategorie is wereldwijd toegenomen gedurende de afgelopen twee jaren, in het bijzonder in Japan waar het gebruik is toegenomen van een op de vijf respondenten in 2005 tot bijna 40% dit jaar.
Jon Bailie, Managing Director Alternative Investments, licht de conclusies als volgt toe: "Het omschrijven van private equity, hedge funds en vastgoed als een 'alternatieve' beleggingscategorie is vanaf nu eigenlijk een verkeerde tenaamstelling gelet op de hedendaagse sophisticated beleggingsomgeving. Russell's survey wijst op het systematisch gebruik van deze strategieën ter versterking van het rendement, het beperken van risico's en het verbeteren van het beleggingsbeleid door diversificatie. "Fund of funds blijven de geprefereerde route naar zowel private equity als hedge funds. Zelfs bij 's werelds grootste institutionele beleggers zijn slechts beperkte interne capaciteiten voor alternatieve beleggingen beschikbaar. Terwijl outsourcing wereldwijd toeneemt, zullen consultants een belangrijke rol blijven spelen."
Overzicht per Strategie :
-Hedge fund allocaties zullen in bijna alle regio's toenemen. Het gebruik van hedge funds onder respondenten is het meest wijdverbreid in Japan - waar het percentage van institutionele beleggers die in hedge funds beleggen toenam van 59% in 2005 tot 71% in 2007. Hedge funds bepalen nu meer dan 9% van het gemiddelde belegde vermogen van alle Japanse institutionele beleggers die hebben deelgenomen aan het onderzoek. Daar staat tegenover dat Japanse beleggers verwachten dat hedge funds slechts 4,6% rendement per jaar zullen laten zien tot 2009, terwijl beleggers in de VS, Europa en Australië een gemiddeld rendement van ongeveer 9% verwachten.
"Wereldwijd zijn hedge funds inmiddels volgroeid tot een beleggingscategorie ter diversificatie van de portefeuille en beperking van het portefeuillerisico," aldus Victor Leverett, Director Hedge Funds bij Russell Investments. "Naarmate meer instellingen gebruik maken van de mogelijkheden van hedge funds, blijkt de medewerking van consultants in toenemende mate van belang bij het selecteren van de juiste hedge funds en het beter begrijpen van hun vaak esoterische strategieën. In vergelijking met de vorige survey steeg het gebruik van consultants met 25 procentpunt in Noord-Amerika, met 32 procentpunt in Australië en 20 procentpunt in Japan, terwijl Europa gelijk bleef."
-Leveraged buyouts (LBO) bleef wereldwijd de meest populaire private equity strategie en in alle regio's neemt het belang toe, met uitzondering van Europa waar een kleine daling wordt genoteerd. Deze strategie is in Noord-Amerika dominant aanwezig, met 71% van de private equity beleggingen in 2007 en dit is een substantiële stijging ten opzichte van 57% in 2005. Australië en Japan zagen soortgelijke toenames in leveraged buyouts, respectievelijk van 26 tot 41% en van 47 tot 63% in dezelfde periode. In Europa namen de beleggingen in leveraged buyouts toe van 6 tot 12%, terwijl verplichtingen in zogeheten 'mezzanine' financieringsvormen en andere vormen van private equity, inclusief secondaire transacties en speciale beleggingen, terugliepen van 15 tot 11%.
"De private equity sector heeft in de voorbije twee jaren een groot volume in LBO activiteiten laten zien, maar beleggers hebben mogelijks geconcludeerd dat de beste en grootste buyouts inmiddels al hebben plaatsgevonden," aldus Jay Pierrepont, Managing Partner Pantheon Ventures-Russell Investments. "Institutionele beleggers hebben nog steeds hoge verwachtingen van private equity en zij verwachten, met uitzondering van Japanse respondenten, rendementcijfers van 10% of meer gedurende de komende twee jaren, merendeels bestaande uit venture capital transacties en herplaatsingen."
-In alle regio's zullen de strategische allocaties in vastgoed de komende twee jaren naar verwachting toenemen. In Noord-Amerika verwachten institutionele beleggers dat de strategische allocatie zal toenemen van 6,7% in 2007 tot 7,3% in 2009; deze toename wordt gevoed door een stijging van de allocaties bij stichtingen van 5,9% tot 7,1%. Europese respondenten verwachten dat de strategische allocatie in vastgoed zal toenemen van 8,9% tot 9,7%, aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk waar men een toename voorziet van 9,1% tot 10,2%. Australische beleggers voorzien een soortgelijke toename van 9,6% tot 10,5%, terwijl men in Japan een toename voorziet van 4,7% naar 5,7%.
-Beleggingen in vastgoed laten in 2007 een lichte daling van belangen op de thuismarkt zien aangezien institutionele beleggers wereldwijd hun portefeuilles beter trachten te spreiden met een groter accent buiten de eigen regio. Institutionele respondenten in Australië en Japan laten een grote toename qua geografische diversificatie zien: het aandeel van de ontwikkelde landen van de Azië-Pacific regio liep terug van 97% in 2005 tot respectievelijk 68% en 78% in 2007. Daarentegen handhaafden de Europese beleggers hun relatief grote aandeel van 92% van de vastgoedbeleggingen in Europa. Noord-Amerikaanse respondenten zagen het aandeel op de thuismarkt in bescheiden mate teruglopen van 89% in 2005 tot 85% in 2007.
"Vastgoed blijft een integraal onderdeel uitmaken van de institutionele portefeuilles," aldus Karl Smith, Director Real Estate van Russell Investments. "Respondenten over de gehele wereld zijn van plan hun allocaties uit te breiden in de komende twee jaren, waarbij een groot aantal van hen geïnteresseerd zegt te zijn in wereldwijd gespreide vastgoedportefeuilles via beleggingsfondsen en genoteerde vastgoedaandelen. "
-Wereldwijd zeggen respondenten mogelijkheden te willen onderzoeken om nieuwe strategieën toe te voegen aan de alternatieve beleggingsmix naast de bestaande hedge funds, private equity en vastgoed. Veel Europese respondenten overwegen of zijn inmiddels al bezig met nieuwe vormen van alternatieve beleggingen. Strategieën die op dit moment het vaakst worden vernoemd zijn currency overlay, absolute return en infrastructuur beleggingen. Tot de strategieën waarvan men overweegt die te gebruiken behoren currency overlay, tactical asset allocation, portable alpha en infrastructuur beleggingen, aldus de respondenten.
In Noord-Amerika wordt portable alpha het meest gebruikt (momenteel in gebruik bij 22% van de respondenten en in overweging bij 45%). Currency overlays wordt het meest gebruikt in Europa, Japan en Australië met respectievelijk 41%, 38% and 53% van de institutionele respondenten.
In Australië worden eveneens door 53% van de respondenten zowel infrastructuur beleggingen als currency overlay vernoemd.
Survey inzake alternatieve beleggingen
Sinds het eerste onderzoek in 1992 is de Russell Investments Survey on Alternative Investing inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk instrument voor institutionele beleggers en een barometer voor de industriestandaarden en het investeringsniveau. Iedere twee jaren wordt dit rapport gepubliceerd en het is bedoeld om institutionele beleggers te helpen met het op peil houden van hun kennis, de portefeuille beter te structureren en een best practice inzake alternatieve beleggingen aan te bieden. Het 2007-rapport is vooral gericht op het vaststellen van procentuele belangen, de (geografische) spreiding, de groei en de samenstelling van dit soort beleggingen.
Het onderzoek, gericht op de grootste pensioenfondsen en stichtingen, wordt objectief aangeboden en respondenten wordt gevraagd naar hun visies en aanpak inzake alternatieve beleggingen. Het 2007 onderzoek is gebaseerd op gedetailleerde informatie afkomstig van 326 respondenten in Noord-Amerika, Europa, Australië en Japan. Informatie uit eerdere surveys, zoals op enkele plaatsen gebruikt, zijn afkomstig van toenmalige respondenten.
Over Russell
Russell Investments biedt strategisch advies, eersteklas implementatiediensten, geavanceerde rendementsbenchmarks en een scala aan kwalitatief hoogwaardige beleggingsproducten aan. Met bijna $231 miljard beheerd vermogen (per 30-09-2007) bedient Russell particuliere en institutionele cliënten en adviseurs in meer dan 40 landen. Russell biedt toegang tot enkele van 's werelds beste vermogensbeheerders. De onderneming helpt beleggers, die van deze toegang gebruik maken, deze te integregren in de 'defined benefit' en 'defined contribution' regelingen van ondernemingen en in individuele pensioenspaarregelingen. Russell is opgericht in 1936 en maakt deel uit van Northwestern Mutual Life Insurance Company. Het Russell hoofdkantoor is gevestigd in Tacoma, Washington. Daarnaast zijn er kantoren in Amsterdam, Auckland, Hong Kong, Johannesburg, Londen, Melbourne, New York, Parijs, San Francisco, Singapore, Sydney, Tokyo en Toronto.
This material does not constitute an offer or invitation: to anyone in any jurisdiction to invest in any Russell product or use any Russell services where such offer or invitation is not lawful, or in which the person making such offer or invitation is not qualified to do so; or to anyone to whom it is unlawful to make such offer or invitation, and has not been prepared in connection with any such offer or invitation.
This material is not intended for distribution to retail clients. Unless otherwise specified, Russell is the source of all data. Unless otherwise specified, all information contained in this material is current at the time of issue and to the best of our knowledge all information presented is accurate, however this cannot be guaranteed. Any opinions expressed are those of Russell Investments Limited and not a statement of fact and they do not constitute investment advice and are subject to change.
The value of investments and the income from them can fall as well as rise and is not guaranteed. You may not get back the amount originally invested.
There is no guarantee that any target or projected figures will be met and this information is for illustrative purposes only. Any simulated figures and estimated figures are for illustrative purposes only. Any past performance figures are not necessarily a guide to future performance. Any reference to returns linked to currencies may increase or decrease as a result of currency fluctuations. Any references to tax treatments depend on the circumstances of the individual client and may be subject to change in the future.
Copyright (C) 2007 Russell Investments Limited
Issued by Russell Investments Limited. Company No. 02086230. Registered in England and Wales with registered office at: Rex House, 10 Regent Street, London SW1Y 4PE. Telephone 020 7024 6000. Authorised and regulated by the Financial Services Authority, 25 The North Colonnade, Canary Wharf, London E14 5HS.
Links: http://www.russell.com