Bangladesh: Unicef wil nog meer ondervoeding voorkomen 03 december 2007, Genève/Dhaka - In het zuiden van Bangladesh verblijven ongeveer 300.000 kinderen onder de vijf jaar in opvangkampen, nadat ze als gevolg van cycloon Sidr hun huizen zijn kwijtgeraakt. Er is gebrek aan voedel en water en de eerste ziekte-uitbraken zijn inmiddels gemeld.

Het gaat onder meer om diarree, longontsteking, koorts en tyfus. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor deze ziektes omdat in Bangladesh ondervoeding op grote schaal voorkomt waardoor ziektes makkelijker kunnen toeslaan. Daarom is het belangrijk dat de kinderen in de opvangkampen voedsel krijgen waarmee nog meer gevallen van ondervoeding kunnen worden voorkomen. Unicef distribueert sinds 1 december in de zes zwaarst getroffen districten BP5-biscuits onder kinderen jonger dan drie jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De distributie vindt plaats in samenwerking met het World Food Programme (WFP), Save the Children USA en andere hulporganisaties. Deze BP5-biscuits zijn zeer rijk aan energie en bevatten belangrijke voedingsstoffen.

Unicef verwacht dat het aantal gevallen van ondervoeding de komende maanden zal toenemen en daarom krijgen circa 340.000 kinderen onder de vijf jaar en ongeveer 124.000 zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aanvullende voeding om te voorkomen dat hun gezondheidstoestand nog verder achteruit gaat. Ook wordt in de getroffen districten binnenkort vitamine A uitgedeeld om de weerstand van kinderen te verhogen.