AutoRai

Kia introduceert de nieuwe Picanto

(12/3/2007)
Kia heeft haar populaire Picanto met ingang van het modeljaar 2008 ingrijpend opgewaardeerd. De kleinste Kia kenmerkt zich door een moderne vormgeving, pittige prestaties, ruime binnenafmetingen, een zeer gunstig brandstofgebruik en lage emissies. De vernieuwde Kia Picanto is sinds deze maand in Nederland leverbaar.

Met een fris, vernieuwd uiterlijk, maar met behoud van de aantrekkelijke, jeugdige en sportieve uitstraling, is het nieuwste Picanto-model nog steeds klein van buiten en groot van binnen. De Picanto biedt comfortabel plaats aan vier volwassenen of aan een gezin van 5 personen. Sinds de introductie heeft Kia ruim 250.000 Picantoâs in Europa verkocht, waarvan 20.000 in Nederland. De designteams van Kia in Korea en Europa hebben de kleinste auto uit het portfolio opnieuw vormgegeven, waarbij naast een meer verfijnd uiterlijk ook de vijf uitrustingsniveaus werden opgewaardeerd. âDe Picanto is een groot succes voor Kia. Met het nieuwe uiterlijk, de verbeterde uitrusting en verbeterde klantenvoordelen verwachten wij jaarlijks 90.000 eenheden te kunnen verkopen,âaldus Jean-Charles Lievens, Senior Vice President Kia Motors Europe.

De Nieuwe Picanto
De Kia is in de lengte gegroeid met 40 mm, terwijl de wielbasis met 2,370 mm ongewijzigd is gebleven. De motorkap, de voorste spatschermen en de bumpers voor en achter zijn nieuw vormgegeven, evenals de koplamp- en achterlichtclusters. De nieuwe buitenspiegels zijn nu (vanaf de X-ecutive) voorzien van richtingaanwijzers. Het motorenpallet is overgenomen van het succesvolle, voorgaande model, waarbij de nieuwe Picanto vanaf uitrustingsniveau X-pect nu ook een elektrische stuurbekrachtiging heeft.

De Picanto is ook wel eens aangeduid als âmini-MPVâ omdat de bagageruimte 157 liter groot is. Wordt de deelbare achterbank neergeklapt dan is er een forse bagageruimte van 882 liter beschikbaar. Tot de interieurwijzigingen voor de nieuwe Picanto behoren een radio/CD speler met MP3 mogelijkheid en een nieuw vormgegeven middenconsole alsmede oranje wijzerplaatverlichting, zoals in de Kia ceeâd. De bestuurdersstoel is (vanaf uitrustingsniveau X-tra) in hoogte verstelbaar. Er zijn vijf nieuwe kleuren toegevoegd aan het kleurengamma.

Styling en Design
De vormgeving van de eerste Kia Picanto was al duidelijk ingegeven door de smaak en wensen van de Europese automobilist, resulterend in een vrolijk en vriendelijk uiterlijk, met sportieve bodylijnen. De vernieuwde Picanto heeft een meer afgerond lijnenspel zonder scherpe hoeken. De trapeziumvormige grille is verbreed en voorzien van twee horizontale strips en heeft een familiegelijkenis met de Carens en de ceeâd. De nieuwe stijlvorm maakt deel uit van de nieuwe family-look: Het gezicht van Kia! In het front vallen ook de grote ronde koplampen en mistlampen op, terwijl de multi-focus reflectoren zorgen voor een grotere lichtopbrengst. Door de langere neus, de oplopende flanklijn onder de achterruit en de grotere achterbumper heeft de nieuwe Picanto een meer dynamisch zijprofiel gekregen met (vanaf de X-ecutive uitvoering) richtingaanwijzers in de spiegels als âPicantâ detail. De ruim uitslaande portieren en grote ruiten zorgen voor een gevoel van ruimte voor de passagiers, versterkt door de hoge daklijn.

De opbollende achterlichtclusters met grote ronde lampen zijn in lijn met de voorlichten en het heldere glas resulteert in een nog grotere zichtbaarheid bij slecht weer. De standaard dakspoiler is nu over de volle breedte van de auto. En de diepere bumper is voorzien van twee rubber strips. Naast vier reeds beschikbare kleuren zijn er vijf nieuwe kleuren leverbaar: Fresh Yellow, Soda Orange, Bright Silver, Titanium Silver en Cool Blue.

Stijlvol, praktisch en gebruiksvriendelijk interieur In het interieur zijn wijzigingen aangebracht die zowel verfraaiend als praktischer zijn. De kleur van de bekleding is zwart met een donkerder bovendeel en een lichter onderste deel, waardoor een sportievere en luxueuzere uitstraling is ontstaan. De stoelbekleding komt beschikbaar in drie verschillende kleurstellingen: volledig zwart, volledig zwart met rode of blauwe strepen. Het instrumentenpaneel heeft nu een contourlijn die overeenkomt met de vorm van het stuurwiel en biedt plaats aan een volledig nieuw instrumentencluster, in dezelfde stijl als die van de ceeâd met ondermeer oranje verlichting. Ook de middelste dashboardconsole is nieuw en (vanaf de X-ecutive uitvoering) voorzien van een audiosysteem met MP3 aansluiting.
Handbediende of automatische airconditioning is ook leverbaar.

Veelzijdigheid
Een belangrijke doelstelling voor de ontwerpers van de Picanto was het realiseren van de grootst mogelijke veelzijdigheid met als belangrijkste doelgroepen jeugdige, actieve automobilisten en gezinnen met kleine kinderen. Kortom, de karaktertrekken van een mini-MPV in een kleine auto. Dus veel binnenruimte voor vier volwassenen of een gezin van 5 personen. De Picanto is voorzien van bekerhouders en veel opbergvakken, zoals een vak voor een GSM en (vanaf uitrustingsniveau X-ecutive) zonnebrilhouders. De voorstoelen hebben opbergvakken aan de rugzijde, de voorste portieren hebben portiervakken en onder de rechter voorstoel zit (vanaf uitrustingsniveau X-ecutive) een extra schuifvak. Bij alle modellen is de achterbank in een verhouding van 60-40 deelbaar. De nieuwe Picanto is tot slot leverbaar met een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een in hoogte verstelbaar stuurwiel.
Wielophanging en aandrijflijn
De wielophanging van de nieuwe Picanto, ontworpen voor de Europese rijomstandigheden, is compleet overgenomen van het vorige model onder het motto: ânever change a winning teamâ. Wel nieuw is het elektrische stuurbekrachtigingsysteem dat vanaf uitrustingsniveau X-pect geleverd wordt.

Op het motorenfront is de motorisering ongewijzigd gebleven omdat de drie beschikbare krachtbronnen volledig up-to-date zijn met levendige prestaties en een zeer gunstig brandstofgebruik.

De 1.0-liter motor levert 62 pk bij 5.600 tpm en 86 Nm bij 2.800 tpm. Qua CO2 emissies is de Picanto met een uitstoot van 120 g/km één van de meest efficiënte in zijn klasse. De 1.1-liter motor levert 65 pk bij 5.500 tpm en een koppel van 97 Nm bij 2.800 tpm en is standaard gekoppeld aan een automatische vierversnellingsbak. De automatische vierversnellingsbak is adaptief en past zich aan de omstandigheden en de rijstijl van de bestuurder aan voor optimale, veilige gangwisselingen.

Uitrusting
Geheel in Kia-traditie is de Picanto voorzien van een hoog uitrustingsniveau. Naast de mogelijkheid van een MP3-aansluiting zijn ook connecties voor USB, AUX en iPod mogelijk. De Picanto kan zelfs worden voorzien van centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, een anti-diefstal alarm, zij-airbags en Ectronic Stability Program (ESP).
Airbags vóór zijn standaard, terwijl zijairbags optioneel leverbaar zijn.

Kia heeft veel aandacht besteed aan de bescherming van de inzittenden, zoals blijkt uit het zeer stevige koetswerk met effectieve energieabsorberende zones. Bij EuroNCAP tests scoorde de originele Picanto 4 sterren bij de bescherming van inzittende kinderen en 3 sterren bij aanrijdingen voor en achter.

Kia
De jeugdige, sportieve en vriendelijk ogende Picanto heeft een belangrijke rol gespeeld in de opbouw van het merk Kia in Europa en de uitbreiding van het dealernetwerk. âVoordat de Picanto op de markt verscheen waren wij op slechts 35% van de Europese marktsegmenten actief en nu, vier jaar laar later, opereren wij op 85% van de markt,â aldus Cor Baltus, Manager Director Kia Nederland. âMet de Picanto mikken wij op jonge automobilisten en jonge gezinnen en deze kleine Kia is uitstekend geschikt voor woon-werk verkeer, het wegbrengen van de kinderen naar school en voor een weekendje uit.â Kopers van autoâs in het A-segment hechten ook veel belang aan gunstige kilometerkostprijs cijfers en een goede prijs-kwaliteit verhouding. âDe lage brandstof gebruikscijfers en de lage CO2 cijfers bestempelen de Picanto als een moderne auto voor de toekomst. Tevens bewijzen wij daarmee ons streven om veel aandacht te schenken aan het milieu en het ontwikkelen van âgroeneâ autoâs,â voegt Baltus toe. âDe verkopen in het totale segment in Europa bedroegen 800.603 eenheden in 2004 en dit aantal is vorig jaar gestegen naar bijna 918.000 autoâs. Wij verwachten dat de komende jaren deze aantallen verder zullen stijgen naar meer dan 1 miljoenâ sluit Baltus af.

Prijzen
Picanto 1.0 X ⬠7.795,--
Picanto 1.0 X-pect ⬠8.795,--
Picanto 1.0 X-tra ⬠10.195,--
Picanto 1.0 X-ecutive ⬠11.595,--
Picanto 1.1 X-clusive ⬠12.795,--
De automatische versnellingsbak heeft een meerprijs van ⬠2.000,-. (niet leverbaar in de X uitvoering)

De nieuwe Picanto is direct leverbaar.