Gemeente Groningen

College bezoekt Ouder- en Kindcentrum: 'Meer dan de helft van peutergebitjes slecht'
"Melk kennen ze vaak niet", zegt leidster Jessica Coopman van peuterspeelzaal Lutje Potje in de Billitonstraat. Het college, op fietstocht door de stad in kracht- of Vogelaarwijk De Korrewegwijk, hoort het verbaasd aan. "Ze drinken yokidrink en cola. De gebitjes zien er vaak slecht uit."

In Coopmans groepje zitten peuters van twee, drie jaar. Ze schat dat meer dan helft van deze kinderen een slecht gebitje heeft. "Soms komen ze al met een lolly binnen", licht ze toe. "Dat mag niet want dat is gevaarlijk, dus die pakken we af. Als ze weg gaan en lastig zijn, proberen ouders ze rustig te krijgen door thuis snoep te beloven." Op de peuterspeelzaal tandjes poetsen, doet ze niet meer. "Dat hebben we wel gedaan, maar daar is nu echt geen tijd meer voor."

Zwanger
Foto van college op de fiets Peuterspeelzaal Lutje Potje hoort bij het Ouder- en Kindcentrum (OKC) waar ook het consultatiebureau en de spel- en opvoedwinkel bij horen. Het is de eerste pleisterplaats waar het college van burgemeester en wethouders vrijdag 30 november tijdens z'n halfjaarlijkse fietstocht door de stad langskomt. "Het OKC is een welkome plaats voor ouders die met vragen over hun kinderen zitten", legt Nicole Stutterheim van het OKC uit. "Dan gaat het om kinderen van min negen maanden tot negentienjarigen." Ze zegt dat het `heel mooi' zou zijn als ook vrouwen of meisjes nog voordat ze zwanger zijn bij het OKC naar binnen lopen.

Wachtlijsten
Foto college op bezoek Het OKC in de Korrrewegwijk hoort bij de eerste twee Ouder- en Kindcentra van de zes die er in Groningen moeten komen. Wethouder Peter Verschuren wil graag weten tegen welke problemen het OKC zoal aanloopt. "De wachtlijsten in de jeugdzorg, dat blijft lastig. Dan heb je de ouders eindelijk en dan moeten ze drie maanden wachten voordat de hulp kan beginnen. Dan ben je ze al weer kwijt."

Gedragsproblemen
Een nog groter probleem vindt Stutterheim `het shoppen met kinderen'. "Dan hebben we bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal geconstateerd dat een kindje zorg nodig heeft omdat het gedragsproblemen of slecht praat. En dan schrijven de ouders het kind op een ándere peuterspeelzaal in! De kinderen worden daar de dupe van omdat de hulp niet op gang komt." Later licht ze toe: "Ouders schrikken en worden bang, willen er niet aan dat er iets met hun kind is. Of ze wijten het aan de organisatie. Dan gaan ze weg. En dan duurt het vaak weer een poos voordat ze op die andere peuterspeelzaal de problemen van het kind in de gaten krijgen."

Foto van college op bezoek Peuterinzichtcursus
Het OKC had twee moeders uitgenodigd om te vertellen wat zij aan het OKC hebben. Djoeke (28), moeder van een jongetje van tweeëneenhalf, vertelt over de peuterinzichtcursus die ze heeft gevolgd. "Ik ontdekte dat ik op de juiste manier met mijn zoontje omga. Dat was voor mij heel sterkend. Goed om te ontdekken dat ik goed bezig ben."

Het Poortje
Foto van spreker tijdens bezoek college Na het OKC fietsten burgemeester en wethouder verder naar justitiële jeugdinrichting Het Poortje. Daarna was er een lunch met vrijwilligers van het theehuis op begraafplaats Selwerderhof. Toen voegde zich ook wethouder Jaap Dijkstra bij z'n collega's. Vervolgens spraken ze met de medewerkers van Kerkhof Selwerderhof. Vervolgens ging het naar STIP-Paddepoel, het Steun- en informatiepunt voor wijkbewoners. De tocht eindigde bij RO/EZ voor de presentatie van het nieuwste boek van Beno Hofman (onderste foto) : Groningen groeit. Van Niewe Stadt tot Meerstad. Het is zijn tiende boek in de reeks `Groningen van alle tijden'. Gepubliceerd op: maandag 3 december 2007
maandag 3 december 2007:
College bezoekt Ouder- en Kindcentrum: 'Meer dan de helft van peutergebitjes slecht'