Provincie Noord-Holland

Polder Mijzen benoemd als aardkundig monument

3-12-2007

De polder Mijzen in Schermerhorn is onthuld als aardkundig monument door gedeputeerde Albert Moens van Noord-Holland en burgemeester Piet Moeijes van Schermer.

De polder Mijzen is uniek om zijn oorspronkelijke laagveen, de actieve veenvorming en haar kenmerkende bochtige waterlopen. Mijzen is één van de zeventien aardkundige monumenten in de provincie Noord-Holland.

Noord-Holland loopt voor op andere provincies bij het benoemen en onthullen van aardkundige monumenten, aldus gedeputeerde Moens. Terecht, want het is belangrijk om als overheid je aardkundige geschiedenis te markeren. Polder Mijzen is het thuis van veel weidevogels. De boeren in de polder spelen daarbij een rol. Burgemeester Moeijes: Door de agrarische activiteiten komt er leven in de grond.

Tot aan het begin van de Middeleeuwen maakte de polder Mijzen onderdeel uit van een veengebied dat het grootste deel van de provincie Noord-Holland besloeg. Tegenwoordig is het meeste veen verdwenen. Om de resten van het veengebied te behouden, is de polder Mijzen benoemd tot aardkundig monument.

Aardkundig monument polder Mijzen

Van onschatbare waarde
Een gebied met aardkundige waarde vertelt iets over de natuurlijke ontstaanswijze van dat gebied, bijvoorbeeld een strandwal of ijstijdrelict. De provincie heeft gebieden met bijzondere aardkundige waarden opgenomen in het Provinciale Streekplan. Deze gebieden genieten planologische bescherming. Gebieden met unieke aardkundige waarden zijn door de provincie aangewezen als aardkundig monument. Dat zijn er momenteel zeventien.

Aardkundige monumenten genieten naast planologische bescherming, bescherming via de provinciale milieuverordening. De monumenten zijn zo belangrijk, dat slechts na uitdrukkelijke toestemming van de provincie bodembedreigende activiteiten plaats kunnen vinden.