Gemeente Rhenen


Actualisatie gemeentelijk rioleringsplan

In het rondetafelgesprek van dinsdag 11 december 2006 wordt gepraat over de actualisatie van het gemeentelijk rioleringsplan. Raadsleden en andere belanghebbenden worden geïnformeerd over de voortgang rond de uitvoering van het huidige rioleringsbeleid.

Het huidige gemeentelijke rioleringsplan uit 1996 loopt dit jaar af. Streven is om voor de zomervakantie 2008 een nieuw plan aan de gemeenteraad ter vaststelling aan te bieden. In het Rondetafelgesprek wordt verteld over de actualisatie van het gemeentelijk rioleringsplan. Raadsleden en inwoners wordt gevraagd hun aandachtspunten voor het op te stellen plan naar voren te brengen.

In 2004 is het Waterplan Rhenen een berg mooi water vastgesteld. In het Waterplan zijn met de betrokken waterbeheerders afspraken gemaakt over ondermeer de uitvoering van enkele noodzakelijke rioleringsmaatregelen. Inmiddels heeft gemeente Rhenen belangrijke voortgang geboekt met de uitvoering van deze saneringsmaatregelen. Deze huidige stand van zaken vormt het vertrekpunt voor het nieuwe gemeentelijk rioleringsplan.

Stand van zaken huidig rioleringsbeleid

Gemeente Rhenen heeft inmiddels forse voortgang geboekt met de aanpak van deze ongewenste afvalwaterlozingen, als volgt: In het buitengebied is door de gemeente vrijwel overal drukriolering aangelegd waarmee de lozing van ongezuiverd afvalwater hier bijna niet meer voorkomt.
In Achterberg en Rhenen-Noord zijn maatregelen uitgevoerd/in uitvoering waarmee de lozing van ongezuiverd afvalwater is/wordt teruggedrongen tot een aanvaardbaar basisniveau. Hiermee voldoet gemeente Rhenen voor het beheersgebied van Waterschap Vallei & Eem aan de zogenaamde basisinspanning, zoals het waterschap die oplegt. Daarnaast heeft gemeente Rhenen - in lijn met de ambitie in het Waterplan - de afgelopen jaren een substantiële hoeveelheid verhard oppervlak van de riolering afgekoppeld. Hiermee is duurzaam rioleringsbeheer ingezet waarbij neerslag niet langer op de riolering wordt geloosd.

Vragen?

Voor vragen over het gemeentelijk rioleringsplan kunt u contact opnemen met Jan Wisse, telefoon: 0317 681 667 (woensdag en donderdag) of mail: jan.wisse@rhenen.nl .

Persbericht 2 december 2007.