NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Omgevingsvergunning overbodig

De omgevingsvergunning waarmee de overheid procedures voor de bouw wil versoepelen heeft juist een averechts effect. Het instrument dat straks verschillende vergunningen en ontheffingen aan elkaar koppelt, leidt tot een veel te grote druk op het gemeentelijke apparaat en werkt daardoor aanzienlijke vertragingen in de hand. Daarbij is de omgevingsvergunning volstrekt overbodig omdat er al een coördinatieregeling bestaat. Deze maakt immers de bundeling van verschillende vergunningaanvragen tot één procedure nu al mogelijk.

Aldus NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Naar verwachting neemt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de omgevingsvergunning dinsdag 4 december aan. De bedoeling is dat de omgevingsvergunning per 1 januari 2009 in werking treedt. Vanaf dat moment koppelt deze nieuwe vergunning 25 vergunningen, ontheffingen en meldingen aan elkaar tot één aanvraag. De omgevingsvergunning moet vooral snelheid in de ambtelijke procedures brengen. NVB, de brancheorganisatie van meer dan 200 ontwikkelende bouwondernemingen zet hier echter de nodige vraagtekens bij. Zo is de verwachting dat veel gemeenten er niet mee om kunnen gaan. De omgevingsvergunning vraagt nogal wat van het ambtelijke apparaat waardoor de procedure in plaats van korter, veel langer zal worden. En dat terwijl de lokale besluitvorming nu al de grootste veroorzaker is van vertragingen in de woningbouw. Volgens NVB zal de omgevingsvergunning de druk binnen gemeenten alleen maar opvoeren.

Daarbij komt nog dat ontwikkelaars geen enkele behoefte hebben aan een omgevingsvergunning. Ontwikkelaars vragen namelijk nooit vergunningen of ontheffingen in één keer aan. Dit heeft alles te maken met het feit dat het bouwproces in fases is opgedeeld en door een ontwikkelaar als zodanig ook achtereenvolgens worden afgewerkt. Ook de pilots die zijn uitgevoerd laten zien dat de omgevingsvergunning bij complexe projecten niet werkt. In de praktijk zal de ontwikkelaar het instrument dus alleen maar voor de deelvergunningen gebruiken en niet voor de integrale vergunningaanvraag.

Invoering van de omgevingsvergunning is ook niet nodig omdat er nu al een goed alternatief is. Immers, sinds 1 februari 2006 bestaat er de mogelijkheid de vergunningverlening qua besluitvorming en verlenging te coördineren en de rechtbescherming te bundelen tot één procedure. Volgens NVB zijn betrokkenen uit de praktijk enthousiast over deze coördinatieregeling. De regeling is namelijk veel eenvoudiger en een stuk sneller. De reden dat gemeenten de coördinatieregeling vooralsnog weinig toepassen heeft te maken met een stuk onbekendheid.


---